Съмнявам се, че третият мандат ще дойде при нас, тъй като на Радев му харесва тази ситуация на несигурност, която Борисов (Бойко) и Пеевски (Делян) създават, той се възползва от нея. Това коментира в предаването "Говори сега" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Мартин Димитров в отговор на въпрос дали са готови да предложат правителство при такава хипотеза.

Борисов изпрати президента на срещата на върха на НАТО, което означава, че между него и Радев има постоянен диалог, аргументира се той.

Димитров потвърди, че ПП-ДБ в този парламент ще бъде европейска опозиция. Той смята, че имат шанс да си върнат част от изгубените гласове на избирателите, защото ПП-ДБ са разумни. Депутатът не отрече за вътрешни проблеми в ПП-ДБ, но подчерта, че няма проблем "Демократична България", които са дясно ориентирани, да имат различие с "Продължаваме промяната", които следват по-центристка линия. Предстои честен вътрешен разговор по въпросите, които нашите избиратели поставиха, поискаха от нас, смятам, че този разговор ще бъде оздравителен, добави Димитров, цитиран от БТА.

Това е седмият мандат, който Бойко Борисов за последните четири години ще получи за съставяне на правителство, шест от които вече е "опропастил", свалил е и две правителства, коментира ситуацията със съставяне на правителство депутатът от ПП-ДБ. От 45-ото НС това е седмият мандат, който ГЕРБ получава като първа или втора политическа сила за последните четири години, обясни той.

За 12 години управление Борисов и ДПС назначиха най-важните регулатори у нас, посочи още Димитров. Правителството на Денков падна, когато сложихме на масата най-важната тема - за регулаторите, които да бъдат избрани по честен начин и начело да застанат качествени хора, каза той. Тях ги интересува да запазят тази огромна власт, която е в ръцете им, убеден е политикът. Не знаехме това, когато приехме подкрепата на Борисов и Пеевски за кабинета "Денков", отговори той на въпрос.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" също изрази съмнение президентът Румен Радев да даде третия мандат на ПП-ДБ, при положение, че той ги е нарекъл преди време "шарлатани", а при връчването на мандата в 49-ото НС е казал, че, ако Конституцията му позволяваше, не би им го дал. Тези хора са жадни за власт - ПП-ДБ, дори и да получат мандат, предполагам какви ще са им кандидатите, ще вървят към по-политическо правителство с финансов министър Асен Василев и ние не бихме участвали в такъв тип разговори, ако такова е предложението, подчерта Станислав Балабанов в студиото на "Говори сега" по БНТ.

До момента ИТН винаги си е държал на думата, независимо от политическите последствия, категоричен е той.

Последните часове наблюдавам как една нова политическа формация в Народното събрание е пред разцепване, отговори Балабанов на въпрос дали е възможно правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и друга формация в парламента.

Оказахме се най-разумни в този парламент, един път завинаги нека да изключим определенията, поиска Балабанов във връзка с обвинения, че са "малкото ДПС", понеже са подкрепили кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото Народно събрание.

ИТН внесе разума в 50-ия парламент, отпушвайки конституционните процедури, защото ако не беше станало, дори не можем да отидем на предсрочни избори, добави Станислав Балабанов.

Той повтори, че има ИТН са готови да съставят експертен кабинет, ако получат третия мандат.

"Искаме, имаме желанието президентът да връчи третия мандат на нас, за да можем да отворим възможността за излизане от политическата криза под формата на експертен кабинет, заяви депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов в студиото на "Говори сега" по БНТ. Той потвърди, че партията няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС, и втория на ДПС. ИТН няма по никакъв начин да предаде 125 хил. българи, които ни подкрепиха за разлика от "сглобката" и унизителната ситуация, в която бяха поставени ПП-ДБ, които сега са в опозиция, посочи Балабанов.

Цялата програма за политики да бъде фиксирана със срокове за изпълнение, е идеята на ИТН за управлението на експертния кабинет, стана ясно от думите му.