Израелската армия заяви днес, че е ликвидирала "виден терорист" в Ливан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Самолет на израелските военновъздушни сили нанесе прецизен удар в долината Бекаа в Ливан с цел елиминирането на терориста Айман Ратма", гласи изявление от днес на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Израелската армия нарече Ратма "централна фигура в терористичната оперативна структура", отговорен за доставките на оръжие за радикалното палестинско движение "Хамас" и действащата в Ливан терористична организация "Джемаа Исламия", както и за изграждането на терористична инфраструктура в този район.

Преди това ливанската агенция ННА информира, че един човек е убит при израелско нападение в Хайра, в западната част на долината Бекаа, около 40 километра от границата на Ливан с Израел. Според местни медии убитият е член на "Джемаа Исламия".

Тази организация поддържа близки връзки с ливанската шиитска групировка "Хизбула" и с "Хамас", пояснява ДПА. За момента от въпросната групировка не са направили изявление във връзка с информацията на израелската армия, уточнява агенцията.

По-рано палестинската групировка "Хамас" съобщи, че най-малко четиридесет и двама души са били убити при два израелски удара срещу жилищни сгради в ивицата Газа. А израелската армия обяви, че цел на единия удар близо до бежанския лагер "Аш Шати", разположен западно от град Газа, е бил Раид Саад, високопоставен военен командир във военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин ал Касам", предаде ДПА.

При втората атака, според палестинските данни, е ударен квартал Туфа близо до град Газа. Израелските военни съобщиха, че са атакували с бойни самолети военни позиции на "Хамас" в този район.

Израелските военновъздушни сили обявиха, че са взели под прицел редица цели в ивицата Газа, при което са убити неустановен брой хора.

Според армията няколко души са загинали в централната и южната част на крайбрежния анклав по време на атаките, при които са унищожени установка за изстрелване на ракети и няколко тунела. По време на операцията са иззети и оръжия от палестински бойци.

Според израелските сили при въздушно нападение в северната част на ивицата Газа също са били убити няколко души. ДПА прави уговорка, че за момента информацията не може да бъде потвърдена по независим път. Все още няма и подробности за вчерашната атака срещу бежански лагер край южния град Рафах, приписвана на Израел, при която според данните на палестинските власти са загинали 24 души, а 47 са били ранени.

В отговор на запитване на ДПА израелската армия съобщи, че първоначалното разследване показва, че нападението в лагера "Ал Мауаси" не е извършено от израелските сили. Разследването на случая продължава, но по-рано очевидци съобщиха, че при изненадваща атака израелски танкови снаряди са ударили палатковия лагер.

Тази сутрин израелската армия съобщи също, че израелски мирен гражданин е бил застрелян в палестинския град Калкилия в северозападната част на ивицата Газа.