Вероятно в петък управляващите ще внесат конституционните промени, засягащи съдебната реформа.

Министърът на правосъдието Христо Иванов призна, че в рамките на дебата за конституционни промени са направени добавки и корекции, за да може да бъде постигната по-широка подкрепа, предаде БНР.

Събраните досега подписи

До сряда вечер от партия ГЕРБ са събрали подписите на 97 депутати за внасяне на проекта, а минималният необходим брой е 60. 
Въпреки това, от партията продължаваме да събираме подписи до края на седмицата в търсене максимална подкрепа за законопроекта, обяви тази сутрин председателят на парламента Цецка Цачева пред БНТ.

Всички депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт вече са подписали законопроекта.

От АБВ все още не са обявили категорочна позиция, но вече изразиха становище, че за някои от промените във Висшия съдебен съвет, е нужно Велико Народно събрание, а не обикновено.

"С тази промяна в Конституцията, за да бъде сменен ВСС, това означава от оттук-нататък да "отворим вратата" всяко Народно събрание да прави смени в Конституцията", коментира Румен Петков, цитиран от БНР.

Цачева обаче изрази готовност за компромиси, дори и пред опозицията, за да бъдат събрани нужните за приемане на промените гласове в парламента – 180. Това означава да се търси подкрепа и от БСП и ДПС. Съществува и друга процедура, за която трябват 160 гласа, но тя е по-продължителна. Освен това ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ имат общо едва 136 депутата.

Подкрепа от БДЦ

Осемте депутати от партия "Български демократичен център" (бившата ЛИДЕР), подкрепиха проекта за промени в Конституцията. Събрани са нужните подписи за внасяне.

От партия БДЦ, част от Парламентарната група "Български демократичен център", се подписаха като съвносители на Законопроекта за промяна в Конституцията.

Като конструктивна опозиция народните представители от БДЦ ще внесат предложения за промени в законопроекта между първо и второ четене, се казва  в съобщение от пресцентъра на партията.

"За нас е ясно, че реформа в съдебната система трябва да има. По важните въпроси, засягащи развитието на страната ни, всяка политическа сила би следвало да прояви държавническо мислене", коментира пред журналисти в Народното събрание д-р Красимира Ковачка - съпредседател на ПГ на БДЦ.

В групата от 14 души обаче не всички са съгласни с това. Лидерът на ЗНС Румен Йончев коментира пред БНР, че не могат да подписват "празни чекове", защото  Конституцията е прекалено сериозен въпрос.

"Ние не можем да вземем решение да бъдем вносители на подобни промени, без да знаем какво съдържа пакетът от съдебни закони. В противен случай виси опасността, че някой отново се опитва или да пренареди съдебната система в своя полза и тя да го брани в следващите 20 години, както се опитаха да направят някои през 1997 година, или да си прави просто реформаторски пиар
".

Гласовете на партията, която неотдавна се преименува, не са нужни за внасянето на промените за разглеждане.

ДПС и БСП твърдо против

Изключено е да видите подписа на Лютви Местан или чийто и да е подпис от ДПС до този на ултранационалистите от НФСБ, заяви пред журналисти лидерът Лютви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че от ДПС неведнъж са подкрепяли стратегически решения на този кабинет, но:

"Ако с тезата, че от успеха на конституционната реформа зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат, някой казва на ДПС - подкрепете промените, за да укрепите властта на фашистите в управлението, мисля, че е сбъркал адреса".

По думите на Местан все още има много спорове вътре в самата управляваща коалиция, за да е на дневен ред въпросът какво би било окончателното отношение на опозиционни партии.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че вносителите трябва да ги убедят, че всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено Народно събрание и че "не газим в територията на Велико Народно събрание".

От БСП също потвърдиха че няма да подкрепят конституционните промени. Досега от партията били получили само неподписан вариант на конституционни промени.

"Няма да подкрепим такива самоцелни промени в Конституцията, чиято цел е натиск върху съдебната система, опаковано като реформа", заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

"Атака" също не подкрепя промените в Конституцията, според лидера Волен Сидеров се готвело овладяване на съдебната система.

Кънев: Ще преговаряме

Ще водим разговори, докато се събере конституционно мнозинство, каза пред журналисти съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, цитиран от БТА.

В отговор на репортерски въпрос той заяви, че нищо в съдебната реформа не може да зависи от ДПС, защото те са "политически представител на съдебната мафия". Според него обаче зависи от БСП.

Кънев посочи, че всички мерки, заложени в конституционния законопроект, могат да бъдат прокарани и като обикновен законопроект. Причината да искат да бъдат записани в Конституцията е, защото това е много по-стабилно решение, което не може да бъде "преобърнато" от всеки следващ парламент.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?