Той обяви пред журналисти състава и приоритетите на служебното правителство, което ще назначи утре, след като разпусне 42-то Народно събрание.

Вижте снимки на министрите

Проф. Георги Близнашки - служебен министър-председател - специалист по конституционно право, бивш депутат от БСП, който се включи в протестите срещу кабинета "Орешарски", а през февруари 2014 г. оглави Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Екатерина Захариева - служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране - началник на кабинета на Плевнелиев и вицепремиер в предишния служебен кабинет.

Проф. Йордан Христосков - служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика - бивш шеф на НОИ и министър в служебния кабинет на Ренета Инджова през 1994 г.

Христо Иванов - служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието - програмен директор на Българския институт по правни инициативи, специализирал във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

Илияна Цанова - служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз  - същия пост тя заемаше и в предишния служебен кабинет, работила е за Европейската банка за развитие.

Васил Щонов - служебен министър на икономиката и енергетиката - завършил Университета на Пенсилвания, САЩ, с дипломи по електронно инженерство и финанси, магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT). От 2010 г. до 4 август 2014 г. е директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

Мирослав Ненков - служебен министър на здравеопазването - координатор по донорство и.д. шеф на отделението по анестезиология на ВМА, зам.-министър в служебния кабинет на Марин Райков.

Йордан Бакалов - служебен министър на вътрешните работи - бивш депутат от СДС в четири парламента, преподавател но национална сигурност.

Румен Порожанов - служебен министър на финансите - бивш шеф на ДФ "Земеделие".

Николина Ангелкова - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - възпитаник на Харвард, била е в УС на "Пътната агенция", през март 2014 бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година (Young Global Leaders), владее английски, испански, италиански, френски и руски език.

Доц. Румяна Коларова - служебен министър на образованието и науката - политолог и преподавател, ръководител на катедра "Политология" в СУ.

Велизар Шаламанов - служебен министър на отбраната - бивш зам.-министър на отбраната от 1998 до 2001 година, от 2013 г. е директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

Даниел Митов - служебен министър на външните работи - политолог, официален представител на Националния демократически институт (САЩ) в Брюксел.

Мартин Иванов - служебен министър на културата - бивш председател на ДА "Архиви", доктор в Института по история към БАН, специализирал в Кеймбридж.

Васил Грудев - служебен министър на земеделието и храните - заемал е различни позиции в ДФ "Земеделие".

Светлана Жекова - служебен министър на околната среда и водите - работила е в сферата на екологията, държавен експерт.

Евгения Раданова - служебен министър на младежта и спорта - седемкратен европейски шампион по шорттрек.

Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. То ще има стремеж да се внесе спокойствие в обществото и при работата си ще спазва принципите на експертност и надпартийност. Ще извадим истината за финансовото състояние на държавата. Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които заради партийни опорни точки пропуснаха опорните точки на хората", заяви Росен Плевнелиев.

Той обяви, че кандидатът на България за еврокомисар ще бъде Кристалина Георгиева.


Близнашки: Слагаме ново начало


Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност, заяви на свой ред проф. Георги Близнашки.

"От снощи бяха премахнати загражденията около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения като първи стъпки. Слага се ново начало в развитието на политическия процес на демокрацията", добави служебният премиер.

Той подчерта, че основен негов дълг ще бъде стриктното придържане към Конституцията и обеща кабинетът да осигури добра администрация, която остава отзивчива, да се подобри образът на България в ЕС и НАТО, да продължат ключовите реформи и да се проведат честни избори.

Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполагаме след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, засегнати от наводненията”, добави Близнашки.

Служебното правителство трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври и ще работи до избирането на редовен кабинет от следващия парламент. Това трябва да стане след около два месеца и половина.

Служебният кабинет има ограничени правомощия, тъй като не може да взима решения, за които е нужен акт на Народното събрание - не може да прави промени в бюджета и данъците, да тегли заеми, да сключва международни договори.

Това е второто служебно правителство, което Росен Плевнелиев назначава. Първият кабинет, начело на който беше дипломатът Марин Райков, управлява от 13 март до 29 май 2013 г.

АНКЕТА: Одобрявате ли състава на служебния кабинет?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За приоритетите на служебния кабинет