Това каза президентът Росен Плевнелиев при представянето на служебното правителство и неговите задачи.

С указ утре ще разпусна Народното събрание и ще насроча парламентарни избори на 5 октомври, каза още държавният глава пред журналисти.

Служебният кабинет ще организира парламентарните избори и ще набележи мерки в икономически и социален план, ще работи в подкрепа на върховенството на закона, усвояването на парите от ЕС и за взаимодействие с гражданското общество.

Ще бъде изготвен пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогноза за края на годината. Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за дълга, за несъбраните приходи, за раздутите разходи, за неплатените сметки към строители, общини, болници и други, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, каза още Плевнелиев.

Инициираната от отиващото си правителство програма за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите граждани през Комисията по бедствия и аварии, както и за изплащане на дължими суми по европрограмите, което безспорно е най-смислената инвестиция, защото за всеки 1 лев от бюджета Брюксел добавя още 4 лв. безплатно, коментира държавният глава.

Съзнателният отказ от поправяне на грешките в Бюджет-2014 г., извършен от 42-то Народно събрание, означава по-малко сигурност в държавата в този
преходен период, посочи Плевнелиев, според когото това НС е останало глухо за ревизията на бюджета.

Ревизията на бюджета недалновидно бе отказана, но ревизия на бюджета ще има, като служебното правителство ще я изготви и внесе в първите дни на 43-то Народно събрание, категоричен бе държавният глава.

Ще се работи за размразяване на спрените европрограми, допълни той. Служебното правителство ще финализира и подпише Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г. и ще излъчи еврокомисар, който ще бъде Кристалина Георгиева, добави президентът.

Служебното правиотелство ще стартира процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз като първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, както и Програмата „България в НАТО 2020“, гарантира Плевнелиев.

Освен незабавните стабилизиращи действия, служебното правителство ще продължи действията за подготовката на ключови реформи в енергетиката, правосъдието, електронното управление. То ще подготви и необходимите документи и анализи, които ще позволят на следващото редовно правителство и на парламента да ускорят тези реформи.

Служебното правителство ще продължи с работата по актуализацията на Стратегията за съдебна реформа, както и с усилията за ускорено изграждане на работещо електронно правителство, като ще бъде изготвен проект на закон за въвеждането на електронното управление в България.