Сеиф Ал Ислам възнамерява да се кандидатира на президентските избори, които могат да се проведат в средата на 2018 г., заяви представителят на семейство Кадафи, цитиран от руското издание Взгляд.
 
Вторият от седемте сина на Кадафи беше освободен от затвора в един от либийските градове миналата пролет. Той беше арестуван през есента на 2011 г. - след смъртта на баща си и двамата си братя, и прекара пет и половина години в затвора на град Зинтан.
Той дори беше осъден на смърт, но внезапно беше освободен.
 
Командирът на групировката, която държеше Кадафи в затвора, заяви, че е освободен заради общата амнистия, приета от либийския парламент.

Но като се има предвид, че Либия след 2011 г. практически не съществува като единна държава, не е важно кой е освободил Кадафи, а че той  е оцелял и е  свободен.
В края на краищата, от шестте му братя, трима загинаха през 2011-2012 година и сега Сейф ал Ислам всъщност става предпочитан лидер и знаме за всички поддръжници на покойния му баща. 

През пролетта Върховният съвет на либийските племена го назначи за ръководител на временното правителство в изгнание.
Да, този пост е без формални правомощия, но зад Кадафи са не само част от племената (включително собственото му), но и спомена за  баща му като "лидер на нацията."
С цялата сложност на сегашната ситуация в Либия (събрана от три различни провинции преди седем десетилетия), 45-годишният Сейф ал Ислам има предимството на името си -  Кадафи, пред  всеки потенциален  противник.

Това важи особено в случай, че се проведат  преки национални избори. За тяхната организация, обаче,  е необходимо да се възстанови единството на страната, а това понастоящем изглежда трудно достижима цел.
Изтокът и западът на Либия, Киренайка и Триполитания, са  контролирани от многобройни  различни органи на власт с различни армии.

Най-силната фигура в момента, генерал Халифа Хафтар, който контролира по-голямата част от страната, включително целия изток (Киренайка), има шанс да приключи обединението на страната с мирни или военни средства.
Ако  тогава се проведат избори  за нов държавен глава,   Халифа Хафтару ще бъде на  75 години и дори ако внезапно реши да стане президент сам, едва ли ще се задържи дълго на този пост.

Същевременно Сейф ал Ислам Кадафи  е само на 45 години и има всички шансове рано или късно да поведе Либия, стига да не го застигне междувременно съдбата на баща му.