Италия ще вземе решение относно подкрепата за втория мандат на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, когато оцени разпределението на другите висши ръководни длъжности в ЕС. Това заяви италианската премиерка Джорджа Мелони, цитирана от Ройтерс и БТА.

Мелони, чиято подкрепа може да се окаже решаваща за Фон дер Лайен, заяви, че при разпределянето на висшите длъжности в ЕС трябва да се признае ролята на Италия и посланието, изпратено от избирателите в ЕС.

Фон дер Лайен, която стана първата жена министър на отбраната на Германия, ръководи Европейската комисия от 2019 г. Говорител на Европейската комисия потвърди, че тя ще участва в насрочената за понеделник в Брюксел работна среща на държавните глави и правителствените ръководители на страните от ЕС. 

Предвижда се участниците в Европейския съвет да обсъдят резултатите от изборите за Европейски парламент. На 27 и 28 юни отново в Брюксел те ще се съберат на редовно заседание, на което се очаква да утвърдят кандидат за следващ председател на ЕК.

Предвижда се Фон дер Лайен да получи възможност за втори мандат, тъй като Европейската народна партия, чийто представител е тя, спечели изборите за евродепутати. Ако бъде предложена от Европейския съвет, кандидатурата на Фон дер Лайен трябва да бъде утвърдена от ЕП в средата на юли или през септември.

За да си осигури втори мандат на поста, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на мнозинството от лидерите на ЕС и на обикновено мнозинство от евродепутатите в Европейския парламент.

Стана известно, че германският канцлер Олаф Шолц ще предложи на лидерската среща в понеделник Урсула фон дер Лайен да остане на поста си за втори мандат.