Три допитвания до общественото мнение в навечерието на изборите във Великобритания на 4 юли показват, че консерваторите на премиера Риши Сунак ще преживеят на вота в началото на юли "електорално изтребление", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Предизборната кампания на Сунак бе засегната от остри критики, след като британският премиер напусна възпоменателните събития по случай Деня на десанта, които бяха отбелязани в Нормандия на 6 юни, по-рано от останалите световни лидери.

Анкета на компанията "Саванта" показва, че Лейбъристката партия на Киър Стармър, която сега е в опозиция, ще получи 46 процента, докато консерваторите отчитат спад с 4 процента до 21 процента.

Отделно допитване на компанията "Сървейшън" показва, че консерваторите може да получат едва 72 места в Камарата на общините, в която има общо 650 места. Лейбъристите биха могли да получат 456 места в Камарата. Резултатът на торите би бил най-ниският от 200 години насам. Изразено в проценти допитването вещае 40 процента за лейбъристите и едва 24 процента за консерваторите. Според анкетата партията "Реформирай Обединеното Кралство" на Найджъл Фараж ще получи 12 процента.

Трето допитване показва, че лейбъристите ще имат 40 процента, консерваторите - 23 процента, а партията на Фараж - 14 процента.

Рейтингът на "Да реформираме Обединеното кралство" се повиши, след като Фараж, известен най-вече с успешната си кампания за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), заяви, че се завръща в политиката, поемайки ръководството на партията и кандидатирайки се за депутат.

Във Великобритания избирателната система действа на мажоритарен принцип в едномандатни избирателни райони, което означава, че "Да реформираме Обединеното кралство" може да събере милиони гласове в цялата страна и въпреки това не спечели нито един от 650-те отделни избирателни райони, всеки от които дава по едно място в Камарата на общините, отбелязва Ройтерс.

Блицанкета на центъра за обществени и политически изследвания "ЮГав" (YouGov) " и цитирана от Ройтерс, показа, че лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър се е представил по-добре от съперника си за "Даунинг стрийт" 10 премиера Риши Сунак в интервютата на живо с двамата лидери, излъчени на 12 юни от "Скай нюз". 

Според социологическата агенция, 64% от запитаните са на мнение, че Стармър се е справил по-добре, докато предпочитанията си за министър-председателя, който е и лидер на Консервативната партия, отдават едва 36%.