Пожелали анонимност присъстващи, свидетелстват, че Сокола произнесъл следната реплика:

"Досега бях наблюдател, вече ставам участник. ДПС трябва да се преструктурира въз основа на новите геополитически реалности".

Източниците коментират, че речта на почетния председател щяла да има историческо значение за партията им. Някои прогнозират, че още на следващия конгрес той щял да бъде отново избран за лидер. Други обаче коментират, че той просто ще излезе от сянката, в която потъна след нападението на Октай Енимехмедов срещу него.  

Мнозина разтълкуваха думите му като завръщане в оперативното ръководство на партията, но той подчерта "не очаквайте да съм председател", заявява източник на rodopi24.blogspot.bg. 

На 17-и декември председателят на партията Лютви Местан заяви пред Нова телевизия:

"Довечера имаме новогодишен купон при Ахмед Доган. Той е естественият лидер на ДПС, но не участва оперативно в политиката. Аз му благодаря, че мога да разчитам на неговата експертна оценка. Внушение е, че с него не сме в добри отношения. Това е мечтата на нашите политически опоненти, но няма дори предпоставка за подобно нещо".  

Един от гостите на тържеството, цитиран от rodopi24.blogspot.bg, обаче разказва, че на партито, след като Местан говорил около 10 минути за успехите на ДПС през 2015 година, думата взел домакинът, който направил силно критичен анализ.

Доган посочил като голям гаф декларацията, прочетена от Местан след свалянето на руския изтребител Су-24 по заповед на Анкара и го критикувал, че е бил категоричен в оценката си за случилото се още преди Пентагонът да се е произнесъл. Освен това не съгласувал позицията си с народните представители от ДПС.  

Доган говорил в критичен дух и за резултатите от местните избори, посочвайки, че били загубени ключови за ДПС общини като Хасково, където спечели ГЕРБ.

Някои медии съобщават, че е възможно заради това Местан да подаде оставка още до 25 декември, другият вариант бил това да стане на следващия конгрес на ДПС през пролетта. Той оглавява партията от 2013 година.