Предвидените мерки заплашват да провалят усилията за защита от депортиране на стотици хиляди млади имигранти, много от които незаконно са пристигнали в САЩ като деца.

Списъкът с "принципи", представен от Белия дом на Конгреса в неделя включва:

1. Построяване на граничната стена с Мексико;

2. Наемане на още 10 000 имиграционни и митнически служители, както и 1000 юристи;

3. Назначаване на допълнителни 370 съдии и 300 федерални прокурори, които да бъдат ангажирани с депортирането на мигранти;

4. Забрана за мигрантите да довеждат в САЩ членове на семействата си;

5. Санкциониране на "градове, превърнали се в приюти за мигранти" и противопоставящи се на усилията на президента Тръмп да пресече нелегалната имиграция в страната;

6. Задължаване на компаниите да използват т.нар. "E-Verify programme", пречеща на мигрантите да си намерят работа.

Много от тези политики са изрично отхвърляни от демократите. Правителствени служители обаче заявиха, че президентът ще настоява за тяхното прокарване в замяна на подкрепа за законодателство, което да удължи програмата, защитаваща стотици хиляди млади имигранти от депортиране /т.нар. "програма за младежи, желаещи да постигнат американската мечта"/ и позволяваща им да работят законно в САЩ.

Тази програма беше въведена при управлението на предишния американски президент Барак Обама. Тя обхващаше млади хора, докарани или влезли сами нелегално в САЩ като деца и поради това подлежащи на депортация.

Администрацията на Обама им даде възможност да кандидатстват за работа и за образование. Критиците на подхода на Обама изтъкват, че програмата му просто се е изродила в амнистия за нелегални мигранти.

От началото на въвеждането на програмата на предишния президент около 100 хиляди мигранти са с променен имиграционен статус, като от нея все още се възползват други 690 хиляди души.

Тръмп обяви през септември, че спира програмата, но даде на Конгреса срок от шест месеца, за да уреди въпроса по законодателен път.

Правителството също така заяви, че иска да увеличи таксите на граничните пунктове, да улесни депортирането на членовете на банди и непридружаваните деца и да реформира системата за предоставяне на убежище.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите и Сената - Нанси Пелоси и Чък Шумър - казаха в съвместно изявление, че списъкът "отива отвъд границите на разумното" и "не представлява никакъв опит за компромис".