Изглежда, че от ГЕРБ не желаят да има правителство. Не съм видял никакви конкретни действия от Бойко Борисов за поемане на отговорността за управлението на страната. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Драгомир Стойнев, заместник-председател на Народното събрание.

"Призовавам ГЕРБ и техния лидер да си влязат във функциите и да положат усилия за сформиране на правителство, защото на този етап изглежда, че самите те не желаят да има такова", каза Стойнев.

По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично трябва да проведе разговорите и да постави на масата какви отговорности може да поеме за управлението на страната през следващите години.

"В парламента има достатъчно десни партии, които могат да си партнират. БСП е единствената лява партия в това Народно събрание. ... С десните партии в парламента няма какво да си говорим, а и никой не ни е потърсил. ... Не очаквайте от БСП, която е с 18 депутати, да излезем и да дадем решението на проблема. ... Няма да се самопредлагаме, който иска нашата подкрепа, това трябва да бъде официално", каза той в обяснение на решението на социалистическата партия да не подкрепи кабинет с първия и с втория мандат.

Според него, на този етап, ако гледаме ситуацията в България, нови избори не трябва да има.

Драгомир Стойнев припомни, че още преди да започне предизборната кампания за 50-ото Народно събрание, от БСП са предложили формулата на експертния кабинет.

"Удовлетворен съм, че от ИТН припознаха едно такова предложение, което ние първи дадохме преди 2 месеца. Следователно можем да намерим разбирателство и за третия мандат", каза той и добави, че контролният орган на БСП е взел решение партията да не подкрепи правителство с първите два мандата, а предстои вземане на решение за кабинет с третия мандат.

Стойнев подчерта, че ситуацията в БСП е сложна, но добави, че няма "обръщане срещу Корнелия Нинова", която подаде оставка от поста лидер на БСП.

"След подобни резултати надали има европейски лидер, който отново би се кандидатирал, но това е лична оценка на г-жа Нинова, тя има правото на своя избор, БСП е демократична партия", коментира той.

Преврат няма в БСП, заяви и избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров по БНР. По думите му предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които са довели до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея, посочи Зафиров.

"Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно ръководство, което трябва да проведе този цикъл отчетни избори и трябва да се направи тази промяна, които всички желаем. Мога да гарантирам едно - че изборът ще бъде честен. ... Едно от първите неща, които ще инициира Изпълнителното бюро още тази седмица, е старт на много динамичен, активен диалог с местните структури", декларира той.

Зафиров призна, че резултатът от изминалите избори е изключително слаб и катастрофален. Според него вината за тези тежки резултати не може да бъде вменявана на един човек. Промяна обаче трябва да има, категоричен е той.

По думите му вчерашното заседание на Пленума на Националния съвет на БСП е било редовно и свикано в следствие на решение на Изпълнителното бюро след подадената оставка от Корнелия Нинова като председател на партията. Заседанието не е свикано на базата на подписки, преврати или каквото и да било, а на база на легитимно решение, категоричен бе Зафиров.

"Преврат няма. Има подадена оставка от председателя. Оттам нататък нашата процедура е ясна - събира се Пленумът и избира временен представляващ, който да проведе цикъла от избори в партията, да организира и проведе традиционния събор на Бузлуджа и да приключим с конгреса през ноември. Няма нищо неясно в тази процедура и нищо по-различно от програмата, по която сме вървели и преди оставката на Нинова", подчерта Зафиров.

Той се надява традиционният събор да се превърне в събор на помирението, на подадената ръка и на новата надежда. Повече така не можем да продължаваме, категоричен бе Зафиров и обяви, че стартират процес на консолидация на лявото политическо пространство. "Очакваме на Бузлуджа всички леви партии и движения на лявомислещи хора".

Няма да се свиква извънредно заседание на Конгреса, посочи Атанас Зафиров. По думите му и никой няма намерение да отменя прекия избор в партията. На пленума няма налагани наказания, добави още той и отбеляза и решението на пленума, според което няма да се подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. По думите му партията може да подкрепи единствено експертно правителство.

Временният председател на БСП напомни, че БСП е много подредена партия, която винаги е вървяла по ясни правила. Според него "изговореното в последните дни не са в интерес на БСП".

А по случая с Калоян Методиев, Атанас Зафиров каза, че ако той не се съобрази с призива да се откаже от депутатското си място, БСП ще изпълни решението на Националния съвет и той няма да бъде член на парламентарната група.

На фона на приетата оставка на Корнелия Нинова, лидерът на партия АБВ Румен Петков заяви, че коалиция "Левицата!", от която формацията му е част, е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации.

"Първи крачки вече се правят", каза днес Петков. Той подчерта, че е възможно това да се случи още при временния председател на БСП Атанас Зафиров, защото е "процес, който левите хора очакват".