Най-добре е да има експертно правителство, което да разрешава конкретни проблеми, ако е политическо правителство, по-добре да има избори. Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов в предаването "Неделя 150" по Българското национално радио.

По думите му политическо правителство е, когато група партии направят правителство, за да управляват те самите, а не да решават проблеми. "Политическо правителство беше предното на сглобката", добави Йорданов.

Като "откровена глупост" определи Тошко Йорданов твърденията, че ИТН ще подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ или ДПС, каза той.

Според него премиерът не трябва да бъде политическо лице. Не трябва да има политически лица за министри, защото там зависимостта от съответната партия е много голяма, каза Йорданов. Има експерти, които не са ярки политически лица и са работили с всякакви политически партии, чисто професионално и те са реален избор за подобна ситуация, обясни депутатът. Разговори за експертен ще водят с всички в парламента, обясни Йорданов. По думите му проблемите в страната нямат нищо общо се геополитиката, а имат общо с наши конкретни решения.

Може да бъде изработена програма по сектори с ясна идентификация на проблема и със заявено решение и след това да бъде търсен най-добрият човек, който да управлява този процес и да е експерт от формациите, които биха подкрепили такъв експертен кабинет, обясни Йорданов.

Промени в Изборния кодекс са необходими, но не знам дали сега могат да бъдат направени, каза още депутатът. Според него, ако бъде преминато към електронно гласуване, съмненията за манипулация на вота биха били сведени почти до нула. Ситуацията, в която сме, практичното, което може да се направи, но не вярвам, че ще, защото не виждам желание в останалите политически партии, е да се премине към 100% машинно гласуване с другия тип машини, които сканират бюлетината и отчитат гласа веднага, каза Тошко Йорданов.

Утре президентът Румен Радев започва в консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България".