Победител в диспута е Хилъри Клинтън според резултати от анкета, разпространени от Си Ен Ен и цитирани от БТА. Това мнение са изразили веднага след дебатите 62 на сто от анкетираните. А според 27 на сто победител е Доналд Тръмп.

Значително обаче коригира този резултат уговорката, с която американският тв канал представя допитването. А именно – 41% от целевата аудитория в него са били привърженици на Демократическата партия, а 26 процента - на Републиканската.

Кандидатката на демократите е била по-добрата и според аналитичния репортаж на Си Ен Ен за разпаления двубой, „който може да е потенциално повратен момент в оспорваната кампания".

"Хилъри Клинтън принуди Тръмп да се отбранява за своя темперамент, за отказа му да си обяви данъците и за предишните негови коментари за расови проблеми и за жените", отбеляза телевизията и добави:

"Клинтън, чието надмощие в президентската надпревара избледня в седмицитте след конгреса на Демократическата партия, направи силно представяне, в което демонстрира владеене на политиката и чувство за хумор, усмихвайки се пред някои от най-силните нападки на Тръмп."

Други проучвания обаче сочат категорична победа за милиардера, който успя да стане кандидат-президент на Републиканската партия. Те също следва да се приемат с едно наум, тъй като сигурно са повлияния от предишни предпочитания на своята аудитория.

Например според онлайн допитване на информационния портал drudge към 08 ч. българско време 81,03% (от общо 131 151 души) смятат за победител Тръмп, 18,97 на сто дават победата на Хилъри Клинтън.

Към същия момент 756 247 души бяха гласували в електронното издание на "Тайм", което предупреждава, че допитването не е представително. 59% от изразените в него мнения за диспута са в полза на Доналд Тръмп, а 41 на сто – за Хилъри Клинтън.

Почти същия резултат (60% срещу 40% в полза на Тръмп) излезе и при участието на 364 228 души в сайта на телевизия Си Ен Би Си. Тя също предупреждава, че допитването е неофициално, "резултатите не са научни и не отговарят непременно на общественото мнение като цяло".

Подобно проучване на Си Би Ес "даде" 73 процента на Тръмп и 27 на сто - на Хилъри Клинтън.

В тази телевизия по-интересно е мнението на наблюдателя Боб Шифър, бивш опитен и популярен модератор на тв дискусии. Той не вярва диспутът в понеделник да е променил нагласите на много избиратели в страната.

"Аз не мисля, че Доналд Тръмп е загубил каквито и да било гласове нощес, аз не съм сигурен, че Хилъри Клинтън е спечелила каквито и да било гласове", заключи Шифър.