Нено Димов представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС пред евродепутати в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент.

България не нарушава европейското законодателство с решението на Министерския съвет, гласувано на 28 декември, с което бе одобрено частично изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин“ – това обяви Нено Димов. Така той отговори на евродепутата Карин Каденбах от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя зададе въпросът дали наистина в Националния парк вече може да се строи в 48% от територията му, като обясни, че ако е така, това нарушава Европейската директива за околна среда.

Става дума за 2% от територията на парка, които са в така наречената Буферна зона, която е определена за туризъм и това е признато и от ЮНЕСКО. Останалите 45% са предвидени само за водохващания и то за питейни нужди, защото българският закон не позволява друго, уточни Нено Димов.

Министър Нено Димов отбеляза в изказването си, че България е на първите места в Европа по биоразнообразие. В тази връзка разглеждаме икономическото развитие и растежа, в баланс с опазването на околната среда. За опазването на този баланс ще работим като председател на Съвета на ЕС, посочи той.

България може да бъде пример в опазването на природата, над 34 процента от националната територия попадат в мрежата "Натура". Икономическото развитие трябва да бъде в баланс с постигането на развитие и опазването на многообразието на околната среда, посочи министърът и призова евродепутатите да работят за баланса на интереса на европейските граждани.

Евродепутати заявиха, че въпросът с качеството на въздуха в България достига кризисна точка и са необходими действия, не само в областта на законодателството.
Министърът определи подобряването на качеството на въздуха като сериозен екологичен и социален проблем, пред който са изправени не само отделни държави. Той уточни, че по данни на ЕК 16 страни от ЕС се сблъскват с този проблем. Затова ще популяризираме иновативни решения за подобряване на въздуха, за защита здравето на гражданите, заяви Димов.

Посочено бе, че България се е присъединила към Полша срещу европейското законодателство за замърсяването на въздуха от производствени мощности.
Не виждам противоречие между това, че качеството на въздуха е основен приоритет на страните от ЕС и оспорването на законосъобразността на даден акт. Законите трябва да се спазват задължително, но считаме, че има процедурни нарушения (по директивата за замърсяването от производствени мощности). Ако съдът прецени, ще се съобразим с неговото решение. Считаме, че имаме това право и затова сме се присъединили съм иска на Полша, поясни Димов.

Отбелязано бе от евродепутати, че Димов е поставял под въпрос промените в климата и ролята на хората за тези изменения, както и повишаването на равнището на Световния океан.
По неговите думи в Европа има политически консенсус за климатичните промени и необходимите мерки, а България е част от този консенсус. Евродепутати изразиха очакването в месеците на председателството министърът да остави настрана личните си схващания в областта на промените в природата.