Премиерът говори преди днешното заседание на Министерски съвет, в чийто дневен ред не беше включена точка за смяна на Бокова с нова кандидатура - на зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, каквито твърдения се появиха в последните дни.

Борисов показа пред журналистите писмата, с които държавата поиска европейска подкрепа за кандидатурата на Бокова и заяви, че тя остава единственана номинация на страната ни. Но обяви, че на 26 септември, когато е следващото междинно гласуване за генерален секретар, ако тя не се нареди сред първите двама кандидати, "ще преценим всички заедно какво да направим".

При последното гласуване Бокова, която е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО, зае едва пето място.

Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура за генерален секретар на ООН, полагаме огромни усилия и ще полагаме, но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения, заяви още Борисов, цитиран от "Фокус".

"Предишното правителство положи много усилия, особено министър Вежди Рашидов. В последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова, въпреки че знаеха че си отиват. Никой не си направи труда да ме попита като лидер на най-голямата партия. Тук са писмата за подкрепа, като се започне от японския премиер, та се стигне до Тереза Мей. От президентската институция до всички крале - всичко това нашето правителство сме работили абсолютно честно и почтено за избора на г-жа Бокова", обясни премиерът.

Той подчерта, че не приема обвиненията, че тя е била по-късно издигната, напротив - издигнали я две години преди да се говори за кандидати за генерален секретар на ООН.

Премиерът обаче беше категоричен - ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна, както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре.

До този момент минаха 4 изслушвания, за съжаление, нашият кандидат е 3-ти, 5-ти. С цялото ми уважение, но дори Македония, Сърбия са преди нас и някой иска недоброто си представяне да припише на мен и на вас, на България. Получих коментари, че ние едва ли не сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг. Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя каза, че има работа в ЮНЕСКО, което не ми направи добро впечатление при всички усилия, които положихме за нейната кандидатура“, добави Борисов.

И уточни, че съпругът на Ирина Бокова е предложение на ГЕРБ за европейската банка, но "в един момент неуспехът му да бъде мой или ваш, аз няма да го допусна".

През цялото време премиерът не спомена името на Кристалина Георгиева, съобщи БНР.

Още вчера управляващите дадоха ясен знак, че обмислят промяна на номинацията. Първо вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че Бокова не се представя убедително в надпреварата.

След това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов допусна, че в следващите дни ще има "определени новини" по темата, но подчерта, че премиерът ще реши в каква посока ще са те.

Междувременно се разрази дипломатически конфликт между Германия и Русия. Той бе породен от изявлението на говорителя на МВнР на Русия Мария Захарова, че по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу германският канцлер Ангела Меркел се опитала да говори с руските лидери да подкрепят друг кандидат от България.

Берлин обаче обвини Москва, че лъже. Говорителят на германското Външно министерство Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" поведение Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Днес пък Русия отвърна. Мария Захарова написа в един от своите профили в социалната мрежа, че "когато Шефер я обвинява, че разпространява лъжлива информация, той говори, меко казано, неистината и затова тя има неопровержимо доказателство.

Митов: Няма да оставим трети държави да ни влияят

По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за смяна на нашата кандидатура, заяви и външният министър Даниел Митов.

Ние няма да оставим да бъдем повлияни от решение на трети държави. Благодарим за адекватната реакция както на Руската федерация, така и на Германия. Ясно е, че те реагираха правилно, казвайки "Ние нямаме никакво намерение да влияем върху решенията на суверенна държава", добави той.

Според Митов по никакъв начин реакциите на Русия не могат да бъдат разчетени в полза или вреда на когото и да е било.

Той уточни, че вчера българският посланик в Москва Бойко Коцев е бил на среща с руския външен министър. В съобщението от руската страна се казваше, че двамата са обсъдили отделни аспекти от дейността на ООН.

БСП: Правителството унижава България, Борисов - в НС

Ще предложим утре Председателският съвет на Народното събрание да реши премиерът да дойде и да предостави на депутатите информацията, която има по случая, обяви междувременно на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея Борисов трябва да поеме ангажимент какво ще направи, за да гарантира първото или второто място на Ирина Бокова на 26-ти.

"Правителството унижава България и минира възможността българин да оглави най-високия пост в ООН. Оценяваме случващото се в последните дни като груба намеса на външни сили и посегателство срещу националния суверенитет“, каза още Нинова, като подчерта, че управляващите проявяват поредното угодничество към външни сили.

От БСП пожелаха успех на Бокова и заявиха, че сравнението с Румяна Желева е абсурдно.

Днес още един кандидат се отказа от надпреварата за шеф на ООН - представителката на Коста Рика Кристина Фигерес.


АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да смени ли България номинацията си