Германия обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерът Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да промени кандидатурата си за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" поведение официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че "всеки опит да се повлияе на България е неприемлив".

По думите на Захарова германският канцлер се опитал да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално.

Опитите да се повлияе на суверенните решения на страните при издигането на свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи и съобщенията в българската преса, че Русия би могла да подкрепи подобни действия, са лъжа, каза Захарова.

Германското правителство не потвърди съобщенията в български медии за проведени консултации с Русия относно кандидатурата за поста генерален секретар на ООН от България, предадоха ТАСС и БТА, цитирайки по-ранно днешно изявление на говорителя на германското правителство Щефан Зайберт.

"Не коментирам темата за поверителни разговори на канцлера. В момента за длъжността генерален секретар претендират 10 кандидати, Кристалина Георгиева не е между тях", заяви той.

Днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров покани на разговор посланика на България в Москва Бойко Коцев. В хода на срещата бяха обсъдени отделни аспекти от дейността на ООН, се казва в днешно изявление на руското МВнР.

Спорът се разразява, докато според някои медии София работи по промяна в последния момент на кандидатурата си за поста генерален секретар на ООН, отбелязва Франс прес.

Става дума за евентуално оттегляне на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигане на заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази днес предположение, че в предстоящите дни може би ще има определени новини по темата за генерален секретар на ООН.
"...Но в каква посока - нека да изчакаме все пак министър-председателят и Министерски съвет да вземат своето решение.”

Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък каза, че представянето на Бокова в надпреварата за поста „не е убедително” и не може „да се разчита на окончателно добро решение”.

След поредното, последно засега гласуване, Бокова е на пето място.

Всички сме запознати с медийните спекулации, нямам коментар по тях, заяви междувременно говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн, цитиран от БТА.

Кристалина Георгиева все още е част от ЕК, много важен член на екипа, отговаря за десетина служби на институцията и върши изключителна работа, каза още той.

Думите му са отговор на въпроси, свързани със съобщение в Туитър на Мартин Зелмайер, ръководител на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В събота Зелмайер написа: "Би било голяма загуба за ЕК, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би накарала много европейци да се чувстват горди. Това би било също силен знак за равенството на половете".

Туитът изразява споделеното широко мнение сред хората, които са имали предимството, честта и удоволствието да работят със заместник-председателя на ЕК. Всички ние сме имали възможността да се насладим на нейния изключителен талант и богат опит. Председателят на ЕК също преди време направи подобна оценка. Туитът повтаря мнение, вече изразявано от Юнкер и споделено от всички, не само в Брюксел, по отношение на изключителните качества на Георгиева. Всеки, който работи с нея, споделя това мнение. Заради това бе написан този туит, коментира говорителят.

Според слуховете, изглежда Кристалина Георгиева е възможен кандидат за генерален секретар на ООН, затова туитът засяга тази тема.

Процесът на избор на генерален секретар на ООН не изисква националните правителства да съобщават за номинациите си на ЕК, комисията няма никаква роля в този процес. Няма никакво основание правителство на държава от ЕС да съобщава намеренията си в тази посока, добави Винтерщайн, попитан дали София е уведомила Юнкер, че е възможно да номинира Георгиева за най-високия пост в ООН.


АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да смени ли България кандидатурата за генерален секретар на ООН