Те са убедени, че наред с усилията за превенция на тютюнопушенето и насърчаване на отказ от тютюнопушене, осигуряването на по-малко вредни алтернативи за пушачите би довело до значителни ползи за общественото здраве. Този подход често се описва като „намаляване на вредата от тютюна“.

„... Трябва да възприемем подхода за намаляване на вредата и да бъдем активни в изследванията и регулацията на по-малко вредни тютюневи изделия, които могат да намалят вредите от пушенето за корейците, които не могат или не искат да спрат да пушат”, казва д-р Мун Ок-Рюн, водещ професор по обществено здраве в Националния университет на Сеул

Поддръжниците на концепцията за намаляване на вредата от тютюна смятат, че този подход ще допринесе за подобряване на общественото здраве. Те обаче подчертават, че разработваните продукти трябва да отговарят на две прости условия.

На първо място, те трябва да носят по-малък риск при продължителна употреба. И на второ − напълно да удовлетворят пушачите, които изберат да използват този тип продукти. Тоест, ако даден алтернативен продукт е с доказано по-нисък рисков профил, но не се приема от пълнолетните пушачи, то неговото положително въздействие за общественото здраве няма да има необходимия ефект.

Трябва да се подчертае, че никотинът е естествена съставка на тютюна. Той води до пристрастяване, но експертите поддържат твърдото мнение, че никотинът не е основният причинител на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Токсичните вещества в цигарения дим, повечето от които се образуват при горене на тютюна, са признати за основни виновници и причинители на подобни заболявания.

Някои застъпници за общественото здраве, които отдавна се борят с тютюнопушенето, дори признават, че тютюневата индустрия може да изиграе решаваща роля за намаляване на вредата от пушенето чрез разработване и предлагане на по-малко вредни алтернативи на цигарите.

През последните години на пазара на тютюневи изделия си пробива път ново тютюнево изделие без горене и съответно без вредния дим, както за пушачите, така и за околната среда.

Какво представляват бездимните продукти?

Високите температури при горяща цигара (стойности, надвишаващи 600⁰C) провокират редица химични реакции. В резултат, тютюнът се разпада на хиляди вещества, които се отделят в цигарения дим. Много от тях се смятат за вредни, а в комбинация те се превръщат в основен виновник за заболяванията, традиционно свързвани с тютюнопушенето.

Когато тютюнът се нагрява до температури, по-ниски от 400⁰C обаче, вместо образуването на вреден дим, получаваме пара. При по-ниските температури, токсикантите в цигарения дим намаляват значително или някои от тях изцяло изчезват, а образуваната пара продължава да осигурява аромата и никотина, с които пълнолетните пушачи не биха се разделили.

Все повече експерти по обществено здраве от различни точки на света смятат, че продуктите, при които тютюнът не гори, както и изделията, съдържащи никотин, които пушачите могат да изберат като алтернатива на цигарите, биха имали положителен ефект върху общественото здраве като цяло.

Пренастройване на тютюневата индустрия

Тютюневата индустрия се пренастройва към подобни продукти.
Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) е една водещите компании, които вече имат разработен такъв продукт, който се разпространява в близо 30 страни в света и вече 3 млн. пушачи са преминали на техния продукт, наречен IQOS.

"Инвестиаме много 1,7 млрд. долара в производствени мощности в ПНР, изграждане нови фабрики в Италия и Германия, както и преструктуриране на действащи фабрики - в Русия, Гърция и Румъния. В Болоня купихме голям парцел и строят фабрика, която ще произвежда само ПНР, а именно на IQOS", каза регионалният директор за ЕС по научноизследователски въпроси на ФМИ Пьотр Козаревич на семинар в Правец.

Продуктът е насочен само към пушачите, които не искат да се откажат от пушенето. Той е разработен лобораторно и клинично от 400 учени.

"Научните доказателства говорят за намалена концентрация на вредни вещества до 70%, оттам намалени токсични и намалени рискове за здравето. Той не вреди и на хората около пушача, няма толкова силна миризма, няма пепел, няма горене и няма въздействие върху качеството на въздуха в затворени помещения", коментира още Козаревич.

Очаквайте подробности в следващия материал за програмата за научна оценка на ФМИ на ПНР.