Реката, която минава през френската столица край музеи и паметници, достигна кулминация от 5,84 метра или 4 метра над нормалното. Това е по-малко от нивото през юни 2016 г. от 6,10 м, както и от историческия рекорд от 8,62 метра през 1910 г., посочва АФП.

Седем парижки гари на една от най-натоварените железопътни линии ще останат затворени най-малко до 5 февруари заради придошлата река.

В района на Париж ситуацията постепенно се подобрява, но водите на Сена ще спадат много бавно, съобщи представителка на общината.

"Ако говорим за пълно нормализиране, ще са необходими седмици", добави тя.

Вчера в района на контролната станция близо до моста „Аустерлиц” в югоизточната част на Париж властите евакуираха повече от 1500 души, живеещи или работещи в столичния регион Ил дьо Франс.

Вижте снимки >>

Причината за бедствието е огромното количество валежи, което в продължение на седмица се изля над Париж и повиши нивото на реката. Заради наводненията властите в града затвориха редица станции на метрото, дори такива, намиращи се в центъра, а от миналата неделя навигацията по Сена е преустановена и достъпът до крайбрежието е затворен.