Министър-председателят да каже каква позиция ще защитава България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, поиска Цончо Ганев от "Възраждане" в декларация от парламентарната трибуна.

"По Конституция външната политика се определя от Министерския съвет и като парламентарна република ние имаме право да знаем каква ще е тази външна политика по отношение на всичко, което се случва, и най-вече в НАТО, защото сме изправени пред реална опасност за нашата държава, в която има чужди американски бази и команден център на НАТО", посочи Ганев, предава БТА.

Той съобщи, че от партията вече са изпратили писмо до министър-председателя да каже официално каква е българската позиция, която ще се защитава на Срещата на върха на НАТО.

"Президентът намекна, че не иска да застане зад тези политики, които иска правителството", коментира Ганев.

Той попита: "Ако вече приемаме за норма изпращането на военна техника, на снаряжение, на боеприпаси на Украйна, какво е толкова плашещото, че президентът не иска да отиде на Срещата на върха на НАТО?"

"Тук е големият въпрос - има ли опасност поредното евроатлантическо правителство да ни въвлече с изпращането на инструктори, защото така обичате да ги криете", каза още депутатът от "Възраждане". Това е нещото, на което трябва да се отговори, защото засяга нашата национална сигурност, подчерта Цончо Ганев.

Зам.-шефът на НС подчерта, че командният център на НАТО, ситуиран във Варна от четири години, превръща града и страната ни в мишена на руски удар. 

От "Възраждане" поискаха и референдум за членството ни в НАТО. Според партията българските граждани трябва да се произнесат дали трябва да го напуснем. Той констатира, че той вече не е отбранителен блок, а участва в "специализирана военна операция" в Украйна срещу Русия.

Вчера лидерът на партията Костадин Костадинов пък призова президента Румен Радев да огласи българската позиция, след като изказа някои съображения с текстове от нея и заради това отказапредложението на правителството да бъде водач на българската делегация.

По-рано днес военният министър Атанас Запрянов обяви в студиото на БНТ, че позицията ни за форума на НАТО не може да бъде публикувана, защото съдържа секретна информация. Той заяви, че в нея няма нищо ново и различно от вече известното решение на НС и вече одобрената военна помощ за Украйна. По думите му българските граждани няма за какво да се притесняват, защото НАТО не предвижда пряко участие в конфликта в Украйна.