Европейските лидери предупредиха Грузия, че напредъкът ѝ към присъединяване де факто е спряна заради новоприетия в страната закон за неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина, предадоха ДПА и Франс прес, като цитират заключителното изявление на срещата.

Съгласно новоприетите правила, независимите медии и други организации на гражданското общество трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти" и да предоставят информация на държавата, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Законът за неправителствените организации "представлява стъпка назад" спрямо изискванията за присъединяването на Грузия към блока, заявиха лидерите на ЕС.

В изявлението се призовават грузинските власти да се откажат "сегашния курс на действие, който застрашава пътя на Грузия към ЕС и де факто води до спиране на процеса на присъединяване", информира БТА.

Грузия е официален кандидат за членство в ЕС от декември 2023 г.

Масовите протести в Грузия и намесата на ЕС и САЩ, които се противопоставят на закона, не промениха позицията на правителството в Тбилиси. Противниците на закона, който влезе в сила в началото на този месец, смятат, че той ще бъде използван за заглушаване на критичните към правителството организации, подобно на случилото се в Русия.

Управляващата партия "Грузинска мечта" обоснова закона като допринасящ за по-голяма прозрачност и укрепване на грузинския суверенитет.

Досега ЕС обсъждаше редица мерки в отговор на събитията в Грузия, включително замразяване на срещите на високо равнище и насочване на финансирането от ЕС директно към НПО в страната.

Съществуват и опасения относно подкрепата на грузинската общественост, която остава твърдо про-европейска. "Основният фокус е да се изпрати силно послание към грузинското правителство и да се окаже подкрепа на грузинския народ", заяви снощи дипломат от ЕС, цитиран от ДПА.