Лидерът на националистите заяви, че ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про не са спазвали условията на договорите, надписвали са сметки, качеството на услугите не е добро. Мнозинството обаче отхвърли проекторешението. Гласуваха 70 депутати, от които 12 бяха „за”, 13 – „против”, а 45 се въздържаха, предадоха БТА и "Фокус".

Едно от исканията на част от протестиращите срещу монополите е именно национализацията на ЕРП-тата.

В отговор на отказа от „Атака” заявиха, че излизат от парламента и разлепиха на вратата си в Народното събрание снимките и имената на депутатите, които гласуваха против отнемането на лицензите на ЕРП-ата. Няма смисъл да присъстваме повече в този парламент, заяви пред журналисти Сидеров.

„За мен няма никаква илюзия, че депутатите от ГЕРБ, купените от тях депутати плюс и другите парламентарни групи, които не присъстваха в зала днес – от БСП, изобщо имат грижа за това какво става в страната. Излизаме от парламента и започваме борба за това - следващият да не включва в състава си такива национални предатели, чиито имена ще ги подредим на табла със снимките им. Нека българският народ да знае какви хора е изпратил в тази зала”, заяви националистът.

"Потвърждава се правотата на това, което казах преди година – преди да влязат в парламента, хората да минават на психотест и преглед", така коментира по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев разлепените от „Атака” снимки на депутати. Над тях бе написано „Народни предатели”, а най-отдолу имаше цинично заглавие на поп-фолк песен на Радо Шишарката, с което депутатите бяха сравнени с леки жени.
„Затова хората казват, че политиката е мръсна работа, виждате какво става. Човек може да си направи всякакви такива изводи, когато гледа такива неща. Как парламентът да е с висок рейтинг?”, добави Велчев.

По повод отхвърленото от мнозинството предложение за национализация на ЕРП-ата, той заяви: „Ние сме обяснили, че няма да върнем 1917 г., да върнем със 100 години нещата назад. Това е глупост. Всеки излиза на трибуната и иска да покаже пред протестиращите колко е загрижен за тях. Къде бяха три години и половина? Ние популизъм няма да правим. Продължаваме да се държим така, както и досега”.

С 45 гласа "за", 57 - "против" и 28 - "въздържал се" пък бе отхвърлено предложението на лидера на левицата Сергей Станишев за включване в седмичната програма на точка Министерски съвет и ДКЕВР да предприемат мерки за намаляване на цените на тока, съобщи БГНЕС.
"Народните представители не бива да позволяват да бъде отхвърлена една от най-важните теми за хората. Предложили сме 5 мерки, които да отворят възможността на служебния кабинет и на ДКЕВР да решат този въпрос, т.е. не е невъзможно те да бъдат осъществени", заяви Ангел Найденов от БСП преди гласуването.
Сред мерките е това да не се допуска спиране на тока на хората, неплатили сметките си поради финансова невъзможност да го направят.

Вчера ДКЕВР прие по-ниски цени на електроенергията. Средното намаление на цената за клиентите на EVN е 7,28 процента, за клиентите на ЧЕЗ - 7,17 процента, а за тези на Енерго про - 6,22 процента, съобщиха от регулатора. Новите цени ще останат в сила до 1 юли, когато не е изключено да има корекция. От регулатора заявиха, че се надяват да не се налага поскъпване.