Със закриването на митницата се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация, обявиха от правителството.

Звеното за информационна сигурност пък ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници“ с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията.

Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция „Митници“, както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност.

Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

С акта се разширяват функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения.

Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

За решението за закриването на митницата стана ясно преди дни, когато над 30 митничари от пункта бяха арестувани при спецакция. В домовете им бяха открити около 200 0000 хил. лв. с неясен произход. 

Днес Апелативният специализиран съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 12 от митническите служители.

Декларация против закриване на митницата прие вчера на последното си заседание за тази година Общинският съвет в Свиленград. 

От 1 януари в Свиленград започва подписка срещу днешното решение на Министерския съвет за закриване на местната митница, обяви независимият общински съветник в града Живко Желев. По думите му се очаква да има гражданско неподчинение и блокиране на пътища край граничния пункт.

Днес той е имал разговор с представители на спедиторските фирми и е получил уверение, че ще го подкрепят. Живко Желев каза още, че се очаква да бъдат освободени 50 митничари.

Работата на Министерството на финансите и на агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства, каза министърът на финансите Владислав Горанов.