Областният управител Иванка Таушанова, която от сутринта е при стачниците, не успя да овладее гнева им и над 150 души препречиха пътя за Хасково, предаде БГНЕС. На мястото имаше засилено полицейско присъствие.

Първоначално металурзите обмисляха вариант да блокират възлови кръстовища в града заедно със семействата си.
След  половинчасова блокада около 400 металурзите се събраха пред комбината и отказаха да започнат работа, докато не им се изплатят заплатите, предаде "Фокус".

На обяд в областната управа е насрочена среща на заводските синдикати с окръжния прокурор Светлозар Лазаров. Там ще бъде и социалният министър Тотю Младенов.

Сред протестиращите са областният директор на МВР комисар Валери Баранов, началникът на противопожарната служба Христо Тодоров, както и шефове на пътната полиция, и униформени служители на реда.

"Работниците от "ОЦК" АД-Кърджали преминават към радикални действия, като всеки ден от 9.30 до 10.30 часа ще блокират пътя Кърджали - Хасково, в участъка пред завода, докато не бъде решен казусът с неизплатените им заплати, съобщи Иванка Караколева - председател на КНСБ в област Кърджали, цитирана от БТА.
Половинчасовата блокада е само предупреждение. Ако блокадите пред завода нямат ефект, работниците ще започнат да затварят кръговото движение при автогарата в града, където се пресичат пет главни пътя, допълни Караколева.

Според синдикатите, собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството.

"Положението в Кърджали е по-тежко дори и това в Мадан", коментира пред БНР Иванка Караколева от КНСБ, която припомни, че протестът е започнал официално от 1 март. Има по три-четири заплати забавяне, разделено е предприятието на шест-седем части. По различно време отделни цехове получават заплати. Смятам, че това в едно предприятие трябва да го има по някакъв начин и тук може да бъде притиснат, защото съвсем несериозно ми звучи г-н Дянков да каже, че ако той до петък не плати - в понеделник ще му бъде пратена пълна данъчна ревизия. Аз искам да бъде направена такава ревизия, би трябвало тя да бъде регулярна – има и други начини той да бъде притиснат, защото той е обвързан. Ние не знаем сумата от 1,145 млн. лв. дали всъщност е реалната сума, която се дължи за заплатите", добави тя.

Според Караколева без намесата на държавата въпросът в Кърджали няма да бъде решен, както стана и в Мадан, където след съдействието на премиера Бойко Борисов започна изплащането на заплатите.

Вчера Борисов заяви, че днес правителството ще се "занимава" с ОЦК. "Това е заради раздържавяването, което беше направено в България, но ще се справим", увери той.
Около обяд се очаква новият министър на икономиката Делян Добрев да се срещне с банките кредиторки на ОЦК.

"Ситуацията в ОЦК обаче е много по-сложна за разрешаване, защото не става дума за концесия, както е в „Горубсо", коментира пред "Фокус" вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той обясни, че Валентин Захариев е закупил ОЦК след 100 % приватизация.

Също днес новият собственик на "Горубсо" Николай Вълканов ще влезе формално във владение на мините. Това ще стане с прехвърляне на акциите на дружеството. Добрев заяви, че още през днешния ден ще започне снабдяването на работниците с необходимото за безопасен труд. 
"Разговарял съм с новите собственици. Техните намерения са да снабдят работниците с всичко необходимо за безопасни и здравословни условия на труд и да подобрят общите условия в дружеството. В момента, в които направят това, министър Тотю Младенов ни гарантира, че ще бъде вдигната забраната за работа в дружеството. Това ще се случи може би към сряда и те веднага могат да започнат да работят", увери той.

От своя страна миньорите искат смяна на почти целия мениджърски състав на "ГОРУБСО-Мадан".