В понеделник чакаме министърът на икономиката Делян Добрев да пристигне в ОЦК и тогава ще решим какво да правим, но ако не се намери някакво решение на въпроса с изплащане на трудовите ни задължения в целия им размер, е възможно да преминем към някаква форма на гражданско неподчинение, заяви лидерът на синдикалната структура към КНСБ в комбината Бельо Стайков, цитиран от Дарик.

Късно в петък другото дружество на Валентин Захариев - Горубсо Мадан намери нов собственик в лицето на Минстрой на Николай Вълканов. Работниците в мините стачкувахо повече от 20 дни заради неизплатени от 6 месеца заплати. Преговорите за продажба на фирмата бяха на няколко пъти пред провал, но с посредничеството на правителството бяха финализирани, а работниците получиха част от заплатите си.

Правителството има воля и лостове да разреши кризата в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК), така както го направи в "Горубсо - Мадан" и това ще стане възможно най-скоро. Това съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова след разговор с премиера Бойко Борисов при посещението му в Мадан.

Борисов е възложил на министъра на икономиката Делян Добрев да посети Кърджали в началото на работната седмица. Преговорите за намиране на изход от кризата в металургичната фирма продължават. Според Таушанова премиерът е обнадежден, че и "Горубсо", и ОЦК имат добри перспективи за развитие.

Междувременно стана ясно, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник ще разговаря с кредиторите на Захариев, като основната тема ще бъде адекватността на мениджмънта на ОЦК, който води комбината до загуби и невъзможност да се изплатят заплатите на работниците. Според министър Добрев държавата не може да се меси във всеки един спор между работодатели и работници, няма механизъм да се притисне работодателя да изплати заплатите. Според министъра трябва да се подобри мениджмънта на дружеството.

Тези предприятия бяха фалирали. И "Кремиковци" и мините, и "Горубсо" – всичко. Това каза пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов във връзка с упреците на премиера Борисов към него за това, че нищо не е направил по време на неговото управление, за да спаси тези предприятия. Те бяха обявени в несъстоятелност и трябваше или да се продадат, или да се закрият. Самият факт, че им е удължен животът в продължение на 10-12 г. е успех за хората, заети в тях. Въпросът е защо сега фалират и сега защо не са подпомогнати. Със задна дата не могат да се говорят такива безсмислени неща, добави Костов.