Разговорите между двете партии продължиха пет часа.

Към преговорния екип на Патриотичния фронт (НФСБ-ВМРО) Полина Карастоянова, Силвия Трендафилова и Искрен Веселинов, днес се присъединиха съпредседателите на коалицията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. 

Вижте снимки >>

"По отношение на политическата рамка успяхме да постигнем съгласие по всички точки. Затова установихме, че имаме съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма”, заяви на брифинг след срещата Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ.

Тя уточни, че от Патриотичния фронт признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание. От коалицията са заявили категорично, че не биха приели единствено партньорство с ДПС не заради техните избиратели, а заради порочния модел на поведение на партията – корпорация, която се възползва от своите властови позиции.

По думите на Румяна Бъчварова, това искане на ПФ е било прието.

Менда Стоянова поясни, че по време на преговорите е било постигнато съгласие по 14 от общо 18 основни приоритета, изведени от програмата на партията на Борисов.

По думите на Стоянова, по останалите четири приоритета - данъчната политика, националната програма за енергийна ефективност (нейното финансиране), НЗОК и пенсионната реформа, ГЕРБ и Патриотичният фронт са установили големи различия и не са постигнали съгласие.

Тя обаче уточни, че секторните политики не са били елемент на разглеждане на този етап, а на един следващ, ако се стигне до съставяне на правителство

Председателят на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че ГЕРБ и Патриотичният фронт няма да подписват коалиционно споразумение, а програма за съвместно управление, ако преговорите между двете формации стигнат до такъв етап.

Той заяви, че преговорните екипи излизат от срещата с едно значително съвпадение на позициите, но в никакъв случай с краен резултат.
 
По думите на Симеонов на трзи консултации са разгледани само 18-те приоритета на ГЕРБ, тъй като не е имало време да се разгледат основните приоритети в програмата на Патриотичния фронт.

"Искам да изразя задоволство от конструктивния диалог, удовлетворени сме от големия брой съвпадение на позиции", каза Симеонов.

Красимир Каракачанов подчерта съгласието по една от темите - за еврочленството на Турция. Ако се стигне до коалиция и общо управление, въпросът ще бъде подложен на референдум.

Другата тема е за нелегалната емиграция. Стигнахме до общо мнение, че трябва да бъде изградена ограда по цялата граница, подчерта Каракачанов

Той добави, че предстои втора среща за обсъждане на програмата, която ПФ е представил.

По-рано Валери Симеонов каза пред "Фокус", че Патриотичният фронт ще даде подкрепа за политики и програми, но няма да прави коалиции. Той добави, че за коалиция с ГЕРБ трябва да си помисли доста.


АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-то НС?

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?