Драмата започнала в 10 часа сутринта, след като съдия-изпълнителят Росен Сираков позвънил на вратата на апартамента на 36-годишния Мехмед Шефкет, съобщиха БНР и местните медии "Нов живот" и Кърджали Инфо.

Разбирайки, че съдия-изпълнителят е дошъл да изведе семейството му от жилището, Шефкет се барикадирал вътре с 10 души, сред които и двете му деца.
За минути екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ блокираха улицата пред кооперацията, която се намира на метри от сградата на Община Кърджали. На място пристигна и директорът на Областната дирекция на МВР в града комисар Валери Баранов, който започна преговори с барикадиралите се.

След пристигането на полицията акцията на частния съдия изпълнител Росен Сираков беше отложена.

Мехмед Шефкет, който живее и работи като строител във Франция, обясни, че е купил жилището за 100 000 лв. от свой роднина. Платил е 60 000 лв. и написал разписка, че дължи още 40 000 лв. Изтеглил банков кредит и изплатил остатъка. Година по-късно роднината обявил, че не е получил 40-те хиляди лв., а Мехмед не могъл да докаже плащането, защото броил парите на ръка и без документ.

Роднината завежда дело и го печели, а семейството на Мехмед и Нериман Шефкет започва да изплаща всеки месец по 2000 лв. при съдия-изпълнителя Росен Сираков. Една от вноските обаче е от 1 507 лв. Това е основание споразумението за покриване на остатъчната сума да се прекрати. Така, според Мехмед, заради 500 лв. апартаментът му е продаден на търг.

"Семейството е загубило делото за апартамента в съда, като всички обжалвания са били в полза на кредитора. Има закони, които аз изпълнявам", обясни пред журналисти Росен Сираков.

Директорът на ОДП-Кърджали успя да склони 36-годишния Мехмед да пусне съпругата си на среща следобед за изясняване на ситуацията. На нея е трябвало да присъстват частният съдия-изпълнител и семейният адвокат.
"Ще изпратя жената, аз ще остана заключен в апартамента", заяви отчаяният мъж.

Той каза още, че е подал сигнал в Инспектората на Министерството на правосъдието, защото е осъден четири пъти без да знае. На призовките било написано, че е отказал да ги подпише, а в същото време Мехмед е бил във Франция. Документите са фалшиви, твърди 36-годишният Шефкет, цитиран от Дарик радио. Подал е и жалба до Районната прокуратура и очаква нейното решение.  

В следобедните часове след срещата на Нериман Шефкет с директора на ОД на МВР комисар Валери Баранов и с частния съдия изпълнител Росен Сираков стана ясно, че влизането във владение от страна на новите собственици се отлага за 19 август.

Последна актуализация в 18.10 ч.