Повод стана доклад на ООН, който обяви морската блокада на ивицата Газа за законна, макар да призна употребата на сила за прекомерна, предадоха световните агенции.
На 31 май 2010 г. израелски командоси нападнаха в международни води турския кораб, който бе част от международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа. При нападението загинаха 9 турски граждани.

"Турция не признава законността на блокадата на Ивицата Газа. Турция ще понижи още повече нивото на дипломатическото си представителство в Израел до равнище на втори секретар. Всички дипломати над това ниво ще се завърнат в родните си страни най-късно в сряда", обяви след доклада Давутоглу, цитиран от Ройтерс и турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предадоха БТА и "Фокус".

Освен това Анкара смята да "предприеме всякакви мерки, които сметне за необходими във връзка със свободата на плаване в турското Средиземноморие".

"Престъплението, извършено от Израел, не е обикновено престъпление. Израел извърши военно престъпление в международни води," заяви турският първи дипломат в изявление. Той добави, че исканията на неговата страна са известни и че ако не бъдат изпълнени, отношенията между двете държави няма да се нормализират.
Министърът посочи, че някои от заключенията в доклада на ООН са "неприемливи".
Преди публикуването на доклада той заяви, че Анкара чака извинения, но от съобщения на израелските власти стана ясно, че такива няма да има.

Израел не възнамерява да се извинява на Турция за нападението срещу "Флотилията на свободата" през 2010 г., независимо от ултиматума на Анкара, съобщи по-рано израелската агенция "Уай-нет", позовавайки се на източник от правителството, предаде ИТАР-ТАСС.
Израел признава значението на историческите връзки между еврейския и турския народ в миналото и днес и се надява, че ще се намери начин спорът да бъде уреден, като ще продължи да действа за тази цел, гласи официална израелска декларация, цитирана от Ройтерс.
Израел отново заяви, че съжалява за загубата на човешки живот на "Мави Мармара", но потвърди, че Еврейската държава няма да отстъпи пред турските искания за извинение. Като всяка друга страна, Израел има легитимно право да се защитава, заявиха израелски дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Докладът на ООН за израелското нападение срещу флотилията за ивицата Газа е "невалиден и няма стойност" за Турция, заяви по-късно президентът Абдуллах Гюл, цитиран от агенция Франс прес. 
По думите му, отношенията между Турция и Израел могат да претърпят нови изменения в зависимост от по-нататъшното поведение на Тел Авив, предаде ИТАР-ТАСС.
"По принцип тези мерки можеше да се предприемат по-рано, но ние чакахме до днес, за да дадем на съюзниците възможност да проявят добри намерения. Вероятно някой не е успял да разбере, че Турция ще защитава докрай своите граждани", каза Гюл.

Турският президент посочи, че на сегашния етап не може да се говори за каквито и да е отношения на доверие между двете страни, а самото правителство на Израел няма стратегия за решаването на проблемите в Близкия изток.
"Турция е най-силната държава в този регион и ще защитава не само своите права, но и правата на всички потиснати", каза Гюл.

"Решението на Израел да поеме контрола на корабите от флотилията с такава сила, на голямо разстояние от зоната на морската блокада над ивицата Газа и без предварителни предупреждения, е прекомерно и неразумно", се заключава в доклада от разследването на ООН, ръководено от бившия премиер на Нова Зеландия Джефри Палмър. Той изтече във в. "Ню Йорк таймс".

В документа обаче се добавя, че хуманитарната флотилия, съставена от шест кораба, е действала непредпазливо, като се е опитала да пробие морската блокада над ивицата Газа.
Разследващите отбелязват, че израелските командоси, извършили щурма, са срещнали организирана и яростна съпротива от група пътници.

В доклада се приканва Израел да излезе с декларация, в която по подходящ начин да изрази съжалението си за щурма срещу флотилията, при който загинаха 9 души.
Освен това да се изплатят обезщетения на семействата на 8-те убити турци и на убития германец от турски произход, както и на ранените при щурма пропалестински активисти.