Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън спечели абсолютно мнозинство в парламента и ще може да управлява самостоятелно през
следващите пет години.

Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж обяви, че подава оставка, след като не бе избран за депутат.
След обявяването на резултатите в избирателния район Южен Танет в Източен Лондон стана ясно, че Фараж остава втори след кандидата на Консервативната партия и бивш активист на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Крейг Макинли.

Фараж обаче не изключи възможността отново да се кандидатира за лидерското място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

"През септември ще има избори за нов лидер на ЮКИП и през лятото ще обмисля дали да се кандидатирам отново за поста", заяви Фараж пред репортери.

Преди вота той обеща да напусне лидерския пост, ако не успее да спечели място в парламента. Заклейми и мажоритарната система във Великобритания.

ЮКИП спечели близо 3,8 милиона гласа, но остана втора или дори трета сила в десетки избирателни райони.

Фараж е известен главно с антиимигрантските си изявления и призивите Великобритания да ограничи достъпа на българи и румънци. Той дори заплаши Дейвид Камерън, че ако не спре имигрантите, го очаква поражение на европейските избори, което ще предизвика "земетресение" в Уестминстър.
Миналата година пък заплаши, че милиони българи и румънци ще залеят страната, окачи и постери „26 милиона души търсят работа? А чие работно място искат?”.

"България попадна в центъра на антиимигрантския дискурс във Великобритания, защото извади лош късмет. Не съм враг на българите, а на имиграцията. Късметът изневери на вас, защото се присъединихте с последната вълна. Ако бяхте влезли в ЕС заедно с Полша, никой нямаше да ви обърне внимание", каза преди време той.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд също подаде оставка.

"Това не е речта, която исках да произнеса", каза Милибанд пред журналисти и свои привърженици.

Той добави, че поема "цялата отговорност за загубата" на партията и се оттегля от лидерския пост.

"Продължавам да съм уверен, че на Великобритания е необходимо лейбъристко правителство, но избирателите решиха друго и затова аз напускам своя пост. Време е нов лидер да поеме щафетата", каза той.

Милибанд съобщи, че вече се е обадил по телефона на премиера Дейвид Камерън и го е поздравил за победата на неговите консерватори.

Главната опозиционна сила във Великобритания остана втора на изборите.

"Милибанд ще бъде принуден да подаде оставка до часове. Ед трябва да напусне. Всички приемат това", призна по-рано днес източник от партията, цитиран от в. "Индипендънт".

Британският вицепремиер Ник Клег подаде оставка като лидер на либералните демократи след тежкото поражение на партията, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Клег, който през 2010 г. изведе либералните демократи за първи път до властта като по-малък партньор в управляваща коалиция с консерваторите, запази на косъм мястото си в британския парламент.
Неговата партия обаче понесе тежко поражение, като спечели едва 8 места в 650-членната Камара на общините - рязко отстъпление в сравнение с 57-те мандата, които получи на предишните парламентарни избори.

"Очевидно резултатите са неизмеримо по-съкрушителни и лоши, отколкото изобщо съм се опасявал", призна, видимо изтощен, Клег на пресконференция.

"Трябва да поема отговорност и затова съобщавам, че ще подам оставка като лидер на либералните демократи. Сега ще бъдат произведени избори за председател в съответствие с партийните правила", каза Клег.