Партията на премиера Дейвид Камерън си осигури до момента 326 места в 650-членната Камара на общините, показват официални данни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вече са ясни резултатите в 643 едномандатни избирателни района, т. е. остава неясно разпределението на още 7 мандата в долната камара на парламента.

Камерън заяви тази сутрин в своя избирателен район Уитни, графство Оксфордшир, че се надява да сформира кабинет следващите дни.

През втория си мандат той възнамерява да продължи своята политика на икономии, за да възстанови баланса на държавните финанси, отбелязва АФП. Камерън освен това е обещал да организира референдум за оставане на Великобритания в Европейския съюз и да позволи по-голяма независимост на Шотландия и Уелс.

Лейбъристката партия загуби изборите, спечелвайки само 230 места в парламента, с 25 места по-малко от 2010 г.

Шотландската национална партия (ШНП) постигна историческа победа и стана третата сила в Камарата на общините. Тя спечели 56 от всички 59 места в Шотландия.

В повечето прогнозни допитвания преди изборния ден консерваторите бяха с близки или изравнени позиции с лейбъристите - и двете партии имаха около 34% в избирателните нагласи.

Лидерите на три от водещите партии във Великобритания - Найджъл Фараж, Ник Клег и Ед Милибанд, подадоха оставки следобед заради резултатите от парламентарните избори.