Акцията на формацията ЮКИП на Найджъл Фараж бе осъдена като расистка, предаде БНР.

Плакати, които предупреждават, че британците са застрашени от 26 милиона европейци, които търсят препитание, могат да се видят на доста места в Обединеното кралство.

Някои от тях показват седнал на улицата работник, който проси, придружен от надпис, че заради политиката на Брюксел трудовите места на британците са заплашени от по-евтина работна ръка от чужбина.

Кампанията, която тепърва ще залее печатни издания и сайтове, е финансирана с милион и половина паунда от бившия спонсор на управляващите консерватори, бизнесменът Пол Сайкс.

Това е най-скъпата рекламна акция на ЮКИП, която се очаква да се представи убедително на изборите за Европейски парламент на 22 май.

Публикувано преди дни проучване постави ЮКИП на второ място след опозиционните лейбъристи със само 3% разлика. Консерваторите на премиера Дейвид Камерън са на трета позиция.

Лейбъристите осъдиха плакатите на ЮКИП като расистка пропаганда.

Депутатът Майк Грейпс писа в "Туитър", че се надява кампанията на Фараж да убеди почтените избиратели колко е важно да гласуват след няколко седмици, за да попречат на антиевропейците да заемат силни позиции в Брюксел.

"Призоваваме кампанията за изборите за ЕП да стъпва на факти, а не на предчувствия и предразсъдъци", заяви по-късно говорителят на Европейската комисия Джонатан Тод.

Фараж е известен главно с антиимигрантските си изявления и призивите Великобритания да ограничи достъпа на българи и румънци.
Той дори заплаши Дейвид Камерън, че ако не спре имигрантите, го очаква поражение на европейските избори, което ще предизвика "земетресение" в Уестминстър.

"Имигрантската вълна от Полша и други европейски страни към Великобритания приключи"
, заяви междувременно полският посланик в Лондон Витолд Собков, позававайки се на последните статистики.

В интервю за в. "Индипендънт" обяснява, че все повече поляци загърбват живота във Великобритания, като предпочитат процъфтяващата полска икономика.

През 2012 г. във Великобритания са пристигнали 29 000 поляци, което е далеч по-малко в сравнение с голямата вълна от близо 90 000 през 2007-а.