По този начин бе  сложен край на десетгодишното управление на консерваторите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По последни данни либералите печелят 184 места в 338-местната Камара на общините в Отава. Това мнозинство ще им даде възможност да водят политика, основаваща се на предизборната им платформа, която има за цел да възстанови престижа на Канада на международната арена.

Според неокончателните резултати Консервативната партия на Стивън Харпър става втора политическа сила с 99 места в Камарата пред социалдемократите от Нова демократическа партия, които получават 44 места.
Харпър подаде оставка от лидерския пост в партията.

"Ще бъда министър-председател на всички канадци", заяви усмихнат Джъстин Трюдо пред множеството от хиляди възторжени привърженици.

Вижте снимки>>

Приятели, ние побеждаваме страха с надежда, побеждаваме цинизма с усърдна работа, побеждаваме отричащата, всяваща разделение политика с позитивна далновидност, която обединява канадците, заяви обаятелният 43-годишен син на бившия премиер Пиер Трюдо.

"Тази вечер ще минем без формалностите. Бих искал да вдигна тост в чест на бъдещия премиер на Канада: Джъстин Пиер Трюдо", каза пророчески Ричард Никсън, по онова време президент на САЩ, по време на държавна вечеря в Отава, дадена за него от Пиер Трюдо през 1972 г. Това припомня Роб Жили от Асошиейтед прес.

Тогава Джъстин е само на 4 месеца - първото дете на един енергичен премиер, който бе сравняван с Джон Кенеди, след като дойде на власт през 1968 г. на вълна от подкрепа, наречена Трюдомания.

Въпреки грандиозното си начало, Джъстин има вид на по-небрежен човек от своя очарователен баща, който ходи с филмови звезди като Барбара Стрейзънд, жени се, раждат му се деца и се развежда, докато заема министър-председателския пост в периода 1968-1984 г. с една кратко прекъсване.

Трюдо-младши  обеща в течение на три години да поддържа годишен дефицит от 10 милиарда канадски долара, за да се инвестира в инфраструктура и да се стимулира слабия икономически растеж на страната.

Харпър се бори здраво, за да промени имиджа на смятаната за либерална Канада, като оряза данъците за корпорациите и върху продажбите и изтегли страната от климатично споразумение. Младият Трюдо иска да върне Канада на този път, зададен от неговия баща, обещавайки да повиши данъците на богатите и да остави бюджетен дефицит за период от три години с цел да увеличи държавните разходи и да подкрепи нестабилната икономика, пише още Роб Жили от АП.

Бивш учител в гимназия, който доскоро ходеше с дълга коса, Трюдо привлече за първи път национално внимание през 2000 г. с трогателно хвалебствено слово на държавното погребение на баща си. Той призова страната да затвърди визията на Пиер Трюдо за една единна и мултикултурна Канада, докарвайки мнозина до сълзи.

"Всичко това зависи сега от нас, от всички нас", каза Джъстин тогава.

Младият Трюдо обаче се кандидатира за избираем пост чак след осем години, спечелвайки място в парламента в район в Монреал, населен преобладаващо с представители на работническата класа. По онова време Харпър е вече на власт от две години, решен да придаде отчетливо по-консервативен облик на страната с население от 35 милиона души.