Либералната партия на Канада печели парламентарните избори, слагайки край на 10-годишното управление на консерваторите на министър-председателя Стивън Харпър, съобщиха световните агенции, като се позоваха на предварителни данни от гласуването.

43-годишният Джъстин Трюдо обяви победата си на изборите пред приветстващи го поддръжници в Монреал в понеделник през нощта, заявявайки, че кампанията е доказала „както могат позитивните политици“. Той се надява това да послужи като „вдъхновение за хората със сходни възгледи да излязат напред и да се захванат за работа“.

Харпър подаде оставка като председател на Консервативната партия. Той поздрави Джъстин Трюдо за изборната победа. Харпър остава член на парламента, но вече няма да ръководи Консервативната партия, се казва в съобщение на консерваторите, цитирано от АФП и БТА.

Либералната партия, която преди изборите бе третата парламентарна сила, ще има мнозинство в новия парламент и ще състави правителство, показват неокончателните данни. Канадски медии прогнозират, че либералите ще получат 180 места в 338-местния парламент, а Консервативната партия получава 104 места.

Джъстин Трюдо, бе критикуван, че няма достатъчно голям политически опит. Той е син на известния и харизматичен канадския премиер Пиер Трюдо, който бе на власт от 1968 до 1979 и после още един мандат - от 1980 до 1984, също начело на кабинет на либералите.

Джъстин Трюдо е роден в Отава по време на първия мандат на баща си, работил е като учител, от 2008 г. е член на парламента, а от 2013 г. е начело на Либералната партия.
Трюдо обеща да вдигне данъците за богатите и три години да поддържа дефицит, за да увеличи държавните разходи, отбелязва Асошиейтед прес.