Гугушева, която вчера бе принудена да оттегли кандидатурата си за конституционен съдия заради отказа на ГЕРБ да я подкрепи, пристигна на изслушването заедно със сина си - адвокат Стефан Гугушев, който също фигурира в сигналите срещу нея.

Изслушване на Гугушева продължи повече от два часа, беше разпитан и синът й, уточни Ясен Тодоров, цитиран от „Фокус”. Човекът, който подаде първия сигнал срещу прокурорката - адвокат Петър Ванев, не се яви.
"Изпратена му е покана по имейл, направен е опит да се свържем с него. Всичко, което той е имал да каже, е в сигнала и беше поставено като въпрос на г-жа Гугушева", добави шефът на етичната комисия.

Етичната комисия ще каже становището си по казуса "Гугушева" в понеделник. "Появява се изразът пране на пари и това много ни смущава. Не мисля, че ще бъде единодушно решението по този казус. Ситуацията е много деликатна – много съмнения са струпани и няма да ни е лесно да приемем кое е истина и кое не е истина", каза още Ясен Тодоров и уточни, че правомощията на комисията се свеждат дотам да преценят дали Гугушева е нарушила етичните правила на магистратите и дали с това е извършила дисциплинарно нарушение.

Тодоров уточни, че тя е дала обяснения за липсващите факти в декларацията й за конфликт на интереси.
Относно движението на големи парични потоци, свързани със семейството, той каза: „Беше дадено адекватно обяснение за това от сина й. За мен е необяснима операция по вземане на един заем и последвалото му погасяване, но това ще бъде обсъдено от членовете на комисията в понеделник, защото трябва да приемем нравствените качества на кандидатите за главен прокурор и да приключим казуса с г-жа Гугушева”".

Тодоров припомни, че НАП е започнала проверка по отношение на Гугушева, нейния съпруг, двамата й сина, майка й и фирмата, от която тя е получила въпросния заем.
"Установи се, че поради начина на деклариране пред Сметната палата на този заем, неправилно се е стигнало до извода, че размерът му е над 200 000 евро, той на практика е 105 000 евро", добави той и посочи, че заемът е обоснован и произходът на средствата не буди някакви съмнения.

„Житейски защо е правено, аз не мога да си дам отговор на този въпрос, зададох го на г-жа Гугушева и на сина й. Те дадоха своите отговори. Адвокат Гугушев, който е на 33 години и развива дейност за милиони, предостави данни, че неговото адвокатско дружество е проверявано обстойно от ДАНС през 2012 г. по закона за мерките срещу изпирането на пари и според него и според заключението на ДАНС – всичко е наред”, добави председателят на комисията.

Гугушева пък обяснила, че е взела заема заради желанието й да купи апартамент на малкия си син.
"Мен ме притеснява това нещо. Моят въпрос към г-жа Гугушева беше – как ще обясните, че вземате заем от фирмата на сина си, а после вашият син ви дава пари, с които да погасите този заем към неговата фирма. Тя отговори, че в семейството са обсъждали вземане на заем, но поради големите лихви по-големият й син е решил да даде заем на майка си и на баща си”, разказа още Тодоров.

Той уточни, че към Инспектората към ВКП е имало още два сигнала срещу Гугушева – единият на битова основа - наематели в къща на майка й в казанлъшко са се оплакали от нея, а другият е в качеството й на прокурор по делото срещу сливенския престъпен бос Атанас Мъндев. По тези сигнали няма нарушения, каза Тодоров.

"С този казус обаче сериозно се разбуни кошерът", добави той и изтъкна, че днес малкият син на Гугушева е бил на държавен изпит, на който професорът го попитал какво ще каже за Конституционния съд.

Тя пък обявила, че 23 години съвестно е работила като прокурор и няма намерение да по дава оставка.

"Единственото, което мога да ви кажа, е че нито един от подателите на сигналите не се яви очи в очи срещу мен, да каже претенциите си. Няма да коментирам нищо повече, докато не приключи проверката на ВСС", заяви самата Гугушева след изслушването, като на влизане отново заяви, че няма нещо в живота й, което да я притеснява.
Пред журналистите тя отказа да отговори дали ще си подаде оставката, както и на всякакви други въпроси.

Вчера изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов назначи пълна проверка на Гугушева заради "обезпокоителните сигнали за крупни суми на семейството, минавали през офшорни фирми", а ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаването й от поста негов заместник.