Мотивът са трите сигнала, постъпили в парламента срещу кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева. Най-обезпокоителният от тях е свързан със съмнителни трансфери на крупни суми, минавали през офшорни фирми, в които са замесени членове на семейството, както и самата Гугушева, съобщи пред БНТ Найденов.
Гугушева вече се проверява от две от комисиите на ВСС – етичната, която ще я изслуша в сряда, за да прецени да бъде ли образувано дисциплинарно производство срещу нея, и от комисията за конфликт на интереси, която ако открие данни за нарушение на закона, ще сезира Националната комисия за конфликт на интереси, съобщи БНР.

Междувременно ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор, съобщиха от Апелативната спецпрокуратура. Предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия. Тези съмнения предизвикаха отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание и оттегляне на кандидатурата от самата Гугушева.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура.

Позицията на ръководителя на АСП е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева. Борислав Сарафов е информирал Галя Гугушева за решението си.

По-рано във вторник лидерът на РЗС Яне Янев призова на брифинг в парламента Галя Гугушева да бъде разследвана. В неговата комисия срещу корупцията по високите етажи на властта е бил подаден сигнал, който показвал противоречие в изявленията на Гугушева, която твърди, че не предлагала споразумения по дела за тежки случаи на престъпност, а става ясно, че е предлагала такова за престъпления, свързани с източване на кредитни карти, засечено дори и в САЩ. От РЗС призоваха ВСС да предприеме драстични мерки.

Вицепремиерът Цветанов съобщи в понеделник, че ГЕРБ няма да подкрепи номинацията на Галя Гугушева за конституционен съдия заради сигналите срещу нея, свързани с имотното състояние на семейството й. Министърът уточни, че управляващите ще дадат още един шанс на сините да номинират достоен кандидат. От СДС отговориха, че няма да обсъждат издигането на нов кандидат за конституционен съдия, докато не бъде променен механизмът за подбор. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обяви по-късно, че ако останалите партии не издигнат кандидат, ГЕРБ са готови да направят предложение.