Това съобщи говорителят на Сливенския окръжен съд съдия Мартин Данчев, цитиран от БТА.

Престъплението е извършвано в Сливен и чужбина от 1998 г. до задържането на Мъндев и неговите съучастници в групата преди около две години.
По същото обвинение са признати за виновни и са наложени осъдителни присъди на още петима подсъдими. Кольо Иванов, Валери Райков и Селим Кадиров ще трябва да изтърпят наказание лишаване от свобода по 11 години, при строг режим и глоба от 20 000 лева. На Иван Михайлов е наложена 10-годишна присъда и глоба 20 000 лева. На шест години и глоба от 10 000 лева е осъден петият участник в групата Петър Петров.

Делото беше отлагано повече от десет пъти в продължение на година и половина, предимно заради здравословни проблеми на Атанас Мъндев. По време на приключилия тридневен процес докладчикът по делото Кънчо Жеков, председател на Сливенския окръжен съд, беше осигурил линейка и кардиолог при възникване на проблем със здравето на подсъдимия, както вече се е случвало, обясни съдия Данчев.

Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок пред Бургаския апелативен съд.

През следващата седмица се очаква Атанас Мъндев да бъде изправен пред съда и по обвинение за пране на пари. Той се намира под домашен арест. Трима от осъдените са задържани под стража, а на двама е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".