Вчера Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ няма да подкрепи номинирата от СДС прокурорка, срещу която се появиха няколко сигнала за съмнения около имотното състояние на семейството й. Министърът уточни, че управлящите ще дадат още един шанс на сините да номинират достоен кандидат.

Макар да заяви, че няма конфликт с президента по темата, днес вицепремиерът уточни по повод неговата критика, че не е редно само една партия да издига кандидатура, че това могат да направят всички политически сили в парламента.

"От този момент нататък, преди да се представи която и да е кандидатура, трябва да се промени механизмът за издигане и подбор на член на Конституционния съд", каза Кабаиванов, но без да уточни какъв трябва да бъдат новите правила, предаде "Фокус".
Той каза, че трябва да приключи задкулисието в българската политика и договорките тип „кръгла маса”, които били големият порок на 23-годишния преход у нас. От СДС щели да продължат да водят борба срещу това.

Според него компроматите идвали от две посоки, но не уточни кои са те. "Хората, които излязоха с имената си (в сигналите - б.р.), са изпълнителите – кукловодите търсете, кой има интерес от това", посъветва Кабаиванов.

"Кандидатурата на един достоен професионалист, какъвто е прокурор Галя Гугушева, беше омаскарена от хора, които не са преставали да представят компромати", каза още лидерът на СДС и благодари на Гугушева за смелостта да бъде издигната.

"Не сте го разбрали правилно. Никой не може да ни вмени да издигаме или да не издигаме – решението е наше", така лидерът на СДС отговори на въпрос за думите на вътрешния министър, че ще бъде предложена нова кандидатура от СДС, предаде БГНЕС.

Независимият депутат Валентин Николов, който бе сред народните представители, внесли кандидатурата на Гугушева, също участва в пресконференцията. Той изрази опасение, че оттук нататък никой от юридическата гилдия няма да се съгласи да бъде издигнат на такъв пост, цитира го БТА.

Междувременно от пресцентъра на СДС съобщиха, че Гугушева е взела решение да оттегли кандидатурата си след официалното становище на ГЕРБ, че няма да я подкрепи.
Прокурор Гугушева предприема тази стъпка, защото счита, че с оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза, както и потушаване на създалото се медийно напрежение.
Основна тежест върху нейното решение имат нарушението на Процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в КС, приети от Народното събрание на 22 ноември, както и изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация, се казва в съобщението.

Уверена в безупречността на своята кандидатура и с вяра в българските институции, вчера Галя Гугушева изпрати отворено писмо до тях, с което поиска да бъде проверена по всички направления. До този момент няма отговор на нито една от сезираните институции, допълват от синята централа.

Премиерът Бойко Борисов е запознал президента Росен Плевнелиев с решението на ГЕРБ да не подкрепи номинацията на Галя Гугушева, съобщиха междувременно от прессекретариата на държавния глава. Според министър-председателя прозрачните процедури имат своя ефект и няма да се допусне в КС да влезе съдия, който не е с безупречна репутация. Борисов е информирал държавния глава, че процедура за номиниране на конституционен съдия от парламентарната квота ще започне след Нова година.

Галя Гугушева не трябва да бъде изслушвана, а разследвана, има 5-ти сигнал срещу нея, съобщи в същото време на брифинг в НС лидерът на РЗС Яне Янев. Сигналът е подаден в неговата комисия срещу корупцията по високите етажи на властта и показвал противоречие в изявленията на Гугушева, която твърди, че не  предлагала споразумения по дела за тежки случаи на престъпност, а става ясно, че е предлагала такова за престъпления, свързани с източване на кредитни карти, засечено дори и в САЩ.
От РЗС призовават ВСС да предприеме драстични мерки.

Оттеглянето на кандидатурата за КС не отменя утрешното изслушване на вече само спецпрокурора Галя Гугушева от етичната комисия на ВСС, предаде БНР. Там тя ще се срещне очи в очи с адвокат Петър Ванев, който изпрати първия сигнал срещу нея в правната парламентарна комисия. Ако комисията открие, че Гугушева е нарушила етичните правила, срещу нея ще бъде образувано дисциплинарно производство и тя може да бъде наказана.

Това е втори провал на СДС да издигне кандидат за КС, след като Петър Стоянов отказа номинацията, която не бе подкрепена от депутатите на партията заради договорката с ГЕРБ.

Днес Емил Кабаиванов определи като политическа сделка за оцеляване на хора в политиката създаването на сдружение "Единство" на напусналите и изключени от СДС и преговорите с ДСБ за продължаването на Синята коалиция.