Това заяви за BBC външният министър в регионалното правителство на Каталуния  Раул Ромева.

Той изтъкна, че централното правителство действа против волята на каталунците, които на 1 октомври в референдум категорично изразиха волята си за независимост.

Испанският премиер Мариано Рахой обяви план за разпускане на местното правителство, отстраняване на регионалния премиер Карлес Пучдемон, съкращаване на някои от правомощията на каталунския парламент.

Мадрид започна отнемането на каталунската автономия >>

Решението, каза премиерът, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Комисия от 27 испански сенатори ще проучи какви точно мерки да вземе Мадрид, за да не позволи отцепването на Каталуния.

Очаква се в петък испанският парламент да одобри плана на Рахой заедно с предложението за предсрочни регионални избори в Каталуния.

За четвъртък (26 октомври) обаче е насрочено заседание на каталунския парламент, което ще реши какъв ще е отговорът на каталунските власти. Заседанието може да продължи и в петък.   

Вече стана известно, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу регионалния премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област.

Призив за гражданско неподчинение

Крайнолявата сепаратистка каталунска партия "Кандидатура за народно единство" призова днес към "масово гражданско неподчинение" в областта, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Партията определи решението на премиера Мариано Рахой да започне процедурата по отнемане на автономията на Каталуния, като "най-тежката агресия срещу гражданските, индивидуалните и колективните права на каталунския народ" от времето на диктатурата на починалия през 1975 г. генерал Франсиско Франко.

Гражданското неподчинение ще е във вид на съпротива без насилие, заяви партията и уточни, че ще даде повече подробности в следващите дни.

"Кандидатура за народно единство" е ключов съюзник в каталунския парламент на управляващата сепаратистка коалиция на малцинството.


АНКЕТА: Подкрепяте ли референдумите за независимост?