Това е било решено единодушно на заседание на групата снощи, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на ПГ на партията Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Утре като първа точка в дневния ред на парламента е приемането на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Мандатът на Пенчев като омбудсман изтича на 20 октомври и на негово място парламентът вече избра Мая Манолова. Номинацията на Пенчев за втори мандат беше внесена в последния момент от Реформаторския блок, но на тайното гласуване получи масова подкрепа от ГЕРБ, които така и не обясниха защо не предлагат свой претендент за национален обществен защитник.

Смятаме, че това е един достоен човек и цялата парламентарна група застава зад неговата номинация. Когато започне процедурата по съответното внасяне на документите за съответните кандидати, ние ще внесем това предложение”, обясни Цветан Цветанов.

Той посочи, че единственото обсъждано име за конституционен съдия е било това на Пенчев, разговори са водени и с него като той е дал съгласието си, а номинацията му е съгласувана и с лидера на ГЕРБ.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че ще разговарят за номинацията на Константин Пенчев и с другите политически формации.

„Затова ще изчакаме с внасянето на предложението”, поясни Цветанов.

Той отрече номинацията на Константин Пенчев за конституционен съдия да има общо с избора на Мая Манолова за омбудсман.

Няма никакви такива сценарии, договорки, сделки”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и разясни, че в чисто морален аспект, Константин Пенчев е достоен юрист, който спокойно може да бъде конституционен съдия на България.

Смятам, че дори в морален план трябва да имаме консолидация на групата и тя беше спонтанно изразена с одобрението, което беше от колегите депутати”, коментира той.

На въпрос кога се очаква да се стигне до избор, Цветанов сподели, че очаква да се случи преди местните избори.