„От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен“, каза още той пред журналисти.

Преди дни държавният глава и Бойко Борисов влязоха в задочен спор заради процедурата за избор на новите изтребители за армията. Премиерът изрази съмнения, че самолетите "Грипен" са най-добрите за България.

„До изтребителите ли е опряла армията в момента?”, попита той.

Радев отвърна, че премиерът явно е бил подведен от "глупави становища" и му отговори:

„Мога пак да посъветвам г-н Борисов да не дели страната и важните сектори на порции. Националната сигурност не се гради на ежедневна смяна на позицията".

Днес, на въпрос ще проведе ли дискусия с Борисов за модернизация на армията президентът каза, че вече не вижда смисъл от такава среща:

Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“.

АНКЕТА: Кой ще победи в битката? 


Преди дни депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заяви, че Радев е лобирал за покупката на шведските изтребители “Грипен” още като зам.-командир на ВВС.

„Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, подчерта обаче държавният глава.

По повод предложението на ГЕРБ Комисията по досиетата да бъде оглавена именно от Тодоров, Радев каза, че управляващите искат да назначат "бракониер за горски".

По повод указа за назначаване на избрания от ВСС нов председател на ВАС Георги Чолаков Радев коментира:

„Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“.

Запитан означава ли това, че няма да подпише указа, той отвърна:

"Ще разберете на 4-ти октомври (новият състав на ВСС поема от утре - б.р.)“.

Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната, каза Радев пък по повод предстоящото Европредседателство на България.

„Притесняват ме всички процеси, които стават в страната. Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън“, добави държавния глава и допълни, че трябва да се обърне внимание на централния управленския модел.

„Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба, такава е практиката в Европа“, изтъкна Радев.

Той коментира и кървавия референдум за независимост на Каталуния:

"Полицейските палки няма да решат проблема, напротив той се задълбочава. Това е един огромен проблем, не само за Испания, но и за Европа. Кризата от 2008 година явно изостри егоизма и центробежните течения в Европа“.

Президентът говори пред журналисти след откриването на учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.