„За мен категорично, е късно, защото през август никакъв дебат не може да се води. А когато дойде септември, аз се опасявам, че всички ще се хвърлят в една ожесточена препирня и няма да може да се отсее зърното от плявата. Няма да можем да видим истинските, дълбоките, работещи идеи. Надявам се, при цялата емоция, която винаги е носила президентската кампания, да има много разумни, работещи послания", каза държавният глава пред журналисти, цитиран от "Фокус".

По-рано днес и политолози заявиха, че не трябва обявяването на кандидатурите да се оставя за последния момент, а партиите правят именно това - искат "да извадят зайче от шапката в последния момент" и така да спечелят. Анализаторите обаче прогнозираха, че това няма да е от полза за политиците.

"България е в криза и трябва да настигне и смали дистанцията между нас и другите европейски страни. Президентските и местните избори са добър повод да направим големия дебат", коментира още Първанов.

Той каза още, че всичко се свежда каква ще бъде една или друга номинация на партиите.
"Къде е президентският дебат, питам аз? Защо наистина не започнат и партиите, и кандидатите, доколкото ги има, да спорят по това какво приемат и какво отхвърлят от дейността на мен като президент втори мандат, на предишни президенти, какво ново ще предложат като правомощия. Ако има такива предложения – каква ще бъде новата политика във вътрешен и в международен план", призова държавният глава.

По повод споровете на партиите кога точно да се проведат изборите, президентът заяви, че не смята, че държавата трябва да бъде хвърлена в нова криза на отношенията между институциите заради една седмица плюс или минус.
Очаква се тази седмица в парламента да бъде гласувана предложената от ГЕРБ дата 23 октомври, която първоначално опозицията отхвърли, но по-късно заяви, че е склонна да приеме.

„Какво би станало, ако и аз се включа в тази надпревара и взема, че издам указ днес или утре? Т.е. - преди още парламентът да е гласувал своето проекторешение. Лошо е, че те заложиха една постановка с Изборния кодекс, но не заложиха механизъм за преодоляването на възникнал проблем или за диалог между двете институции за уточняване на датата. Не очаквайте от мен да предизвикам от това проблем. Който си мисли, че това ще му доведе дивиденти на изборите, дълбоко греши”, заяви Първанов.

Междувременно от БСП обявиха, че ако ГЕРБ не се съобрази с препоръката на Конституционния съд и не намали на 6 месеца срока на уседналост за местните избори наесен, ще сезират отново съда. Миналата седмица КС обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място и препоръча той да се намали наполовина. Решението обаче важи за следващите избори, а не за тазгодишните. Така за вота наесен остана да важи изискването за 10 месеца.

Георги Първанов коментира и друга тема - за една от последните публикации на Уикилийкс, в която в грама на бившата американска посланичка Нанси Макълдауни се говори за "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг за реформите в армията.
"Много искам да се разбере, че никога не съм се стремял да се харесам на едно или друго посолство. Обратното би ме разтревожило повече - ако един или друг посланик ме похвали за кадрови назначения или за други мои действия, които произтичат от Конституцията", каза държавният глава.