При сините името ще е ясно в края на май след вътрешен отворен вот. Единственият кандидат, който вече се самообяви, е лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Изборите най-вероятно ще са на 23 октомври.

Политологът Евгений Дайнов коментира тази сутрин пред Нова телевизия, че би трябвало да има достатъчно време, повече от 2-3 месеца, обществото да вземе информирано решение, да види кандидата и да обсъдили програмата му.
"Колкото по-дълго време кандидатите са на тепиха, толкова повече публиката може да вземе решение. Нашите искат да извадят зайче от шапката в последния момент и да кажат - я вижте какво хубаво зайче, то е по-интересно от останалите", заяви той, цитиран от БГНЕС.

По думите му пак се вижда кризата на партиите - нямат убедителни кандидатури, нямат и хора.
"Нямат такава кандидатура, която да я държат достатъчно дълго време в публичното пространство така, че да задържи хората. Доживяхме само "Атака" да играе по правилата", подчерта Дайнов.

За евентуалната кандидатура на Борисов за президент, той коментира, че ГЕРБ хвърлят нещо във въздуха, за да видят каква ще бъде обществената реакция.
"За разлика от царистите, ГЕРБ не успяха за 2 години да излъчат хора, които всички да познават добре. Борисов се набута в такова тресавище, от което не виждам как може да излезе в качеството си на министър-председател, но може да излезе в качеството си на президент. Ако не измисли начин да излезе от тресавището, той ще се опита да прелети от едната сграда, където се помещава, към другата, където е президентството, но тогава може и да го отстрелят", добави политическият анализатор.

Колежката му Татяна Буруджиева също заяви, че би трябвало по-рано да се започне с подготовката за изборите - дори на Запад традицията е цели 2 години, за да са ясни основните фигури, без да са формално номинирани. 
"Това по учебник означава, че правиш кампания за гласуване "за". Колкото по-късно се номинира кандидатът, толкова повече вотът не е "за", защото се изострят емоциите", уточни тя.

По повод обяснението на вицепремиера Цветан Цветанов, че ГЕРБ изчакват да съобщят своя кандидат, защото се страхуват от компроматна война срещу него, Буруджиева каза: "Цветанов да не се оплаква, защото той си ги е направил тези апартаменти. Мръсна кампания има и на Запад. Какво ще се случи, ако излезе един кандидат и 10 дена преди изборите излязат някакви компрометиращи неща за него? Ами той ще загине като кандидат".

Тя коментира и вчерашното изказване на Бойко Борисов по повод критиките на опозицията, че ако се кандидатира за президент ще избяга от ангажиментите си като министър-председател: "Започвам да чувам, че да станеш върховен главнокомандващ и държавен глава е бягство. Нима Първанов е избягал навремето от БСП?".

"Не е прав премиерът, когато се сравнява през 2001 г. с господин Първанов, защото в момента Борисов е министър-председател. Ситуацията с евентуалната му кандидатура за президент е толкова ясна, че ако опонентите не я знаят тази ситуация, значи са се изплашили повече, отколкото и от ГЕРБ. Опонентът на Борисов ще бъдат избирателите. Ще бъде "за" или "против" Бойко Борисов", посочи Татяна Буруджиева.

Вчера премиерът заяви още, че всеки човек в сферата на политиката иска да стане президент, но не потвърди дали наистина ще се кандидатира.