Антиправителствените демонстранти, които настояват за край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, обещаха "петък на гнева" в Кайро след петъчната молитва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За четвърти ден десетки хиляди излязоха по улиците в центъра на египетската столица и в други градове, включително Суец, Александрия, Асуан и градовете по делтата на река Нил - Мансура и Шаркия. Протестиращите хвърляха камъни и боклуци срещу полицията.
В Александрия полицаите използваха съзотворен газ и гумени куршуми срещу близо 5000 демонстранти, събрали се до гара в центъра, съобщи БНР. В града петъчната молитва завърши както винаги с възгласа от джамиите "Аллах е велик!", последван обаче от скандирането "Не го искаме!"

В Кайро сред демонстрантите, срещу които силите на реда използваха водни оръдия, бяха и Мохамед ел Барадеи и привържениците му, които се присъединиха към последната вълна от протести след петъчните молитви, посочва Асошиейтед прес.
Полицаи удряха с палки някои от привържениците на Барадеи, които го обградиха, за да го защитят.
По-късно полицията задържа Ел Барадеи и го постави под домашен арест.

Мубарак обяви полицейски час във всички градове в страната, но после мярката остана само в Кайро, Александрия и Суец.
Хилядите демонстранти не се съобразиха с нея и продължиха да протестират.
Комендантският час е в сила от 18.00 часа вечерта до 07.00 часа сутринта, предаде АФП. Президентът поиска армията да поеме отговорността за сигурността заедно с полицията, за да се гарантира, че комендантският час се спазва.

Демонстранти не се съобразиха с полицейски час и подпалиха централата на управляващата Националнодемократическа партия в Кайро. По-рано протестиращите подпалиха сгради на НДП и в други градове, както и полицейски участъци.
Междувременно телевизия "Ал-Арабия" съобщи, позовавайки се на кореспондента си в страната, че протестиращите са нахлули в сградата на държавната телевизия в центъра на Кайро.
Eгипетската армия пое охраната Националния музей, който се намира на площад "Тахрир" в центъра на Кайро. В музея се съхраняват ценности от епохата на фараоните, включително съкровища от знаменитата гробница на Тутанкамон.

Най-малко петима души са убити, а 870 - ранени при безредиците в Кайро, съобщи късно вечерта Ройтерс, като се позова на медицински източници. Демонстрант е убит от полицията в египетския град Суец, съобщи АФП, цитирана от "Фокус". 
450 протестиращи са лекувани на улиците и не са откарани в болница, а 420 други са настанени в болница. По-рано беше съобщено, че някои от протестиращите са сериозно ранени, включително с огнестрелни рани. Сред ранените има и полицаи, но за момента не е известен броят им.

По последна информация са прекъснати връзките на мобилните оператори, няма достъп до интернет, а комуникациите с наземните телефони са силно затруднени.
Телефонните връзки на българското посолство в Кайро също са прекъснати.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова лидерите и народа на Египет да не допускат ескалация на напрежението, посочва Ройтерс. Американският президент Барак Обама пък свикал своя екип по националната сигурност, съобщи Асошиейтед прес.
Германският канцлер Ангела Меркел призова от Давос египетските власти да позволят на народа да протестира мирно.
Съединените щати призоваха своите граждани да не пътуват до Египет, освен при спешна нужда.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън призова египетските власти незабавно да освободят задържаните демонстранти, предаде АФП.

Бившият директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи е един от най-яростните критици на египетския президент Хосни Мубарак, който управлява страната вече 30 години. Наскоро ел Барадей заяви пред германското списание „Шпигел”, че египетският режим трябва да последва съдбата на този на сваления тунизийски президент Бин ел Абидин Бен Али, припомня Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Последна актуализация в 22.04 ч.