Днес, в Деня на гнева, след традиционната петъчна молитва, се очакват големи протести и демонстрации срещу режима на президента Хосни Мубарак, съобщава АФП, цитирана от БТА.

В Кайро освен прекъснатия интернет, има сериозни проблеми с международната телефонна връзка - както чрез стационарни телефони, така и чрез мобилни. Изключена е и услугата за есемес съобщения

Същевременно АП съобщи, че тази нощ в Египет са арестувани трима от ръководителите на групировката "Мюсюлманско братство" и други нейни членове. Арестите са извършени преди планираните в цялата страна протести. Агенцията се позовава на адвокатът на задържаните лидери - д-р Есам ел Ериан и д-р Мохамед Мурси. Според адвоката им арестувани са още много хора, трудно е да се каже колко. Причината според него е ясна: това, което се очаква днес. Ел Ериан е главният говорител на "Мюсюлманско братство", Мурси е един от видните ръководители на организацията.

Задържан е и Хамди Хасан, който също е говорител на организацията. Източник от силите за сигурност потвърди, че властите са наредили през нощта да бъде нанесен удар по групировката.
"Мюсюлманско братство" не стои зад протестите на ядосани млади хора, недоволни от жизненото равнище и авторитарното управление, но се очаква, че много от последователите на групировката ще се присъединят към демонстрациите, очаквани след петъчната молитва.

Вчера положението в Египет бе като цяло под контрола на властите. Появиха се първите официални изявления - на председателя на парламента и на генералния секретар на управляващата партия, че властите са готови на диалог с протестиращите младежи, готови са да обсъждат икономическите и социални искания на населението, но само в мирна обстановка, а не в обстановка на улично насилие.

Четирима души загинаха във вторник - първият ден на безпрецедентни демонстрации в Египет срещу режима на президента Хосни Мубарак, който управлява от 30 години.