По-рано днес НС не събра кворум заради ГЕРБ. Регистрираха се 95 депутати от БПС и ДПС. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е против спекулации за коалиция с ДПС, затова напуска парламента и няма да участва при второто четене на актуализацията на държавния бюджет и на НЗОК.

Вижте снимки от НС>>


Запитан каква роля е изиграл в последните дни коментарът за коалиция ДПС-ГЕРБ, лидерът на движението Лютви Местан заяви, че може би е бил определящ за позицията на ГЕРБ.

„Но пак повтарям, точно това е партийният прочит на казуса с актуализацията. Ние отправяме призив на проблема да гледаме не през партийния интерес, а през интереса на пациентите и лекарите”, каза още той, цитиран от "Фокус".

Според него само този поглед ще покаже правилното решение - приемането на двете актуализации.

На въпрос дали ДПС ще направи опит за консултации между парламентарните групи за заседание на НС Местан отговори, че това би надскочило „скромните ресурси на ДПС”.
Движението би участвало в такива консултации, ако бъдат инициирани.

Местан допълни, че подобна инициатива повече приляга не на ДПС, а на други фактори в държавата.

"Всичко, което обещава ГЕРБ, търпи промяна и аз не виждам защо трябва да се хващаме на техните заявления", коментира пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов липсата на кворум, цитиран от БТА.

Той не бил изненадан. По думите му коалицията ГЕРБ - ДПС е била валидна до вчера, когато Борисов е отказал да подкрепи актуализацията на бюджета.

"Очевидно нещо го притесни и към този момент виждаме, че има едно неизпълнение на предварително заявени цели и намерения", коментира Мерджанов.

Той уточни, че депутатите на Коалиция за България ще продължат да идват на работа и утре, и в понеделник, за когато е предвидено извънредно заседание за актуализациите на бюджетите на държавата и на НЗОК.

От ГЕРБ днес въобще не бяха в сградата на Народното събрание. Партията организира кръгла маса по предизборната си програма за управление в областта на вътрешната сигурност за 2014-2018 г.

"БСП и ДПС да си викнат "Атака" и в понеделник да си гласуват актуализацията на бюджета",
заяви на нея Бойко Борисов.

Пред Нова телевизия Цецка Цачева от ГЕРБ заяви, че актуализация на бюджета трябвало да има, но не на всяка цена, която ГЕРБ трябваше да плати.
От партията направили всичко възможно актуализацията да се случи, но не били виновни, че има непреодолими противоречия между управляващите.