Лидерът на партията - Веселин Марешки, обяви преди дни, че групата му ще бойкотира заседанията, докато депутатът от левицата не подаде оставка.

Днес той призова парламентът да приеме обща декларация срещу "заразата" от изказвания, обиждащи българския народ.

„С маски сме, защото има риск да се заразим от умопомрачителност. Докато Иво Христов поне даде шанс на вас да си мислите, че сте от 20%, стигнахме дотам Вежди Рашидов да казва, че всички „не стават и за чеп за зеле“. Представете си, че казвам, че 80% от българите са дебили. Мислите ли, че можете да ми простите това и дали няма да ме разнасяте всеки ден по медиите?“, попита той, цитиран от "Фокус".

„Нека с обща декларация да изхвърлим това от политическия ни живот. Да кажем на всеки: че на един такъв човек като Иво Христов мястото му не е в парламента. Още не сме си доставили противовирусни лекарства, затова засега ще останем с маски“, добави Марешки.

Той подчерта, че заразата не спирала дотук и цитира изказване на шоумена Слави Трифонов в Лондон, че в България не бил останал никакъв морален и качествен капацитет, предаде БТА.

"Тук вече всички сте в това определение - неморални и некачествен капацитет. Тук няма 20%, тук е и Иво Христов", подчерта бизнесменът политик.

Вижте снимки >>

Междувременно Рашидов, който още вчера се извини в интервю за думите си, каза от трибуната:

"Изпуснах се с фразата, че от останалите в България чеп за зеле не става – извинявам се, ако съм наскърбил някого и моля да ми простите. Правя грешки, но намирам и достойнството и мъжеството да се извиня. Случи се, не съм го мислил. Знаете го добре. 7 години съм бил български министър и съм направил не за себе си, а за българската култура много неща. Безкрайно уважавам много хора и съм тук за това. От всички парламентарни групи има достойни хора“.

Депутатът от ГЕРБ се обърна към Марешки с думите, че лесно се обича български народ от частен самолет.

Намеси се обаче Драгомир Стойнев от БСП, който поиска депутатите от "Воля" да бъдат отстранени от залата и нарече случващото се цирк.

"Ако искат могат и с шапки да дойдат, но това принизява парламента. Вземете мерки, това е недопустимо в парламентарна република и член на ЕС. Знам, че разчитате на "Воля" да гласува бюджета, че "Воля" стана патерица на управляващите и че имате кворум благодарение на тях. Но трябва да знаят къде се намират, тук не им е пазара, не им е аптеката", обърна се той към председателя Цвета Караянчева.

Славчо Велков от БСП, който символично покри лицето си вързана кърпа, пък призова всички депутати един път завинаги да забравят за всичко, което обижда другите. Той цитира изказване на Марешки от парламентарната трибуна през септември, в което заявява, че "държавата се управлява от трите прасета, тримата идиоти и тримата глупаци".

"Трябва да забравим за подобно отношение един към друг и да не мерим с различен аршин. Ако приемате, долу маските", призова той.

Тогава Караянчева помоли депутатите от "Воля" да свалят маските.

Марешки отговори, че БСП съдят с двоен аршин, защото за изказването за 80% дебили няма санкции, а за това, че групата на "Воля" е с маски, веднага са били заклеймени.

След това от партията излязоха от залата и дадоха брифинг в кулоарите на парламента. Самият той, вече доста по-мек, заяви, че повече няма да иска оставката на Христов и Рашидов, но все пак ще се пази от покварата и заразата.

Междувременно лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира в интервю за Дир.бг, че не се засяга нито от думите на Иво Христов, нито от тези на Вежди Рашидов, само комплексарите го правели. Тя дори смята, че е от 80% дебили, след като в продължение на 20 години обяснявам, че "две плюс две е четири" и остава неразбрана.