България ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС. Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където ще настоява при приемането на заключенията от заседанието на Европейския съвет да бъде включен и текст относно Република Северна Македония.

Според българския министър-председател е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

Вчера новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски отправи коментари към български политици, като заяви, че страната му "няма да коленичи пред България". След като ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в РСМ, лидерът ѝ нееднократно каза, че докато е на власт, българите няма да бъдат вписани в конституцията. След изказването на Мицковски последваха реакции и на президента и политическите партии в страната. Вчера Румен Радев заяви: "Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация. Маските окончателно паднаха. Новото правителство в Република Северна Македония ясно показва, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" там. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, както и срещу поетите от РСМ международни ангажименти". 

На 25 юни Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. Той каза, че ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена.