БСП ще участва активно в диалога за третия мандат, заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"На когото и да бъде връчен третият мандат, той е кризисен и би трябвало да е на целия парламент. И би трябвало да се използва като последен опит да не се стигне до предсрочни избори, което като че ли е желанието на всички политически сили. И по-важното - това е очакването в обществото. България има нужда от стабилност и предсказуемост", заяви Атанас Зафиров. 

По думите му нови предсрочни избори означават нова политическа криза, която да се прибави към съществуващите икономическа, социална, демографска и най-вероятно конституционна криза, след като Конституционният съд се произнесе по поправките в Конституцията.

Според него тенденцията на все по-ниска избирателна активност е "страшна" и тя се е потвърдила на частичните местни избори в Хасково.

"Това тотално делегитимира българските институции, в частност парламента. Едни следващи предсрочни избори могат да родят политически "чудовища", които да сринат окончателно крехкото доверие в парламентаризма такъв, какъвто го познаваме", предупреди Зафиров.

Той даде заявка, че БСП ще участва активно в диалога за третия мандат.

"Очакваме обаче подходът да е малко по-различен, тъй като първият мандатоносител видимо бяга от отговорност. За мен най-работещо е да се говори с всички парламентарно представени партии и да се търсят равно отдалечени експерти, които да съставят един пробългарски кабинет", каза Атанас Зафиров.

Според него за това обаче се изисква политическа воля, национална отговорност и партийните лидери на надмогнат политическия си егоцентризъм.

"Съветник на премиера да си позволява да вербува български офицери от военното разузнаване в полза на политик говори за тотален разпад на държавността. От друга страна, народен представител да чете смс кореспонденция на шефа българското военно разузнаване от парламентарната трибуна означава, че има теч на информация. Всичко това показва тежки дефицити и сериозна слабост в системата заради непрестанните опити на управляващите партии да слагат ръка върху специалните служби. Това създава рай за задкулисието", категоричен бе Зафиров.

"Пътят, по който вървяхме, щеше да ни превърне в една изчезваща партия", посочи изпълняващият функциите на председател на БСП.

Като основна задача той си поставя да върне самочувствието на БСП. "Не ни приляга да сме трета, четвърта или пета сила. БСП може да бъде или победител, или силна основна опозиция. Лявото върви към консолидация по френския модел и нашето поведение ще бъде на сила, която иска да участва във властта, за да реализира политиките, които обещава на своите избиратели", подчерта Зафиров.

"Като изпълняващ функциите на председател на БСП, аз ще гарантирам честен избор в партията и че процесите на подадената ръка в партията и на консолидацията в лявото ще бъдат необратими. Правя го с ясното съзнание, че съм временно и за малко, но имаме да свършим работа, заедно с екипа на Изпълнителното бюро, парламентарната група и огромното мнозинство в Националния съвет на партията, за което им благодаря", каза още той.