Емил Петров - брат на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, беше освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София, съобщи правният сайт "Лекс". Предложението за това беше направено от и.ф. ръководителя на АП-София Емилия Русинова, която иначе също е зам.-шеф на тази прокуратура.

Прокурорската колегия вчера единодушно го подкрепи, като на заседанието стана ясно единствено, че Петров е изпратил становище по повод предложението, в което изразява несъгласие с него. Той беше преназначен за редови прокурор в АП-София.

Предложението на Емилия Русинова е във връзка със сформирането на нов ръководен екип и предстоящи мерки за подобряване на работата на АП-София.

Емил Петров беше назначен за заместник на апелативния прокурор на столицата през февруари 2020 г. Преди това две години беше зам.-градски прокурор.

Преди седмица брат му Петьо Петров беше задочно изпратен на съд за документа измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Обвинението е свързано със случая "Осемте джуджета".

Става дума за иззетите огромни суми пари, злато и скъпи монети от Илия и Явор Златанови. Според обвинението Петров е използвал осем фактури, на които бил придаден вид, че са издадени от германска фирма, както и договор за предоставяне на пари за отговорно пазене. На този договор бил придаден вид, че е подписан от Явор Златанов и че той е получил за отговорно пазене 650 000 евро от Димитър Ламбовски.

Прокуратурата твърди, че с тези подправени документи Петьо Петров е получил 147 монети на обща стойност над 106 000 лева и едно златно еднокилограмово кюлче за близо 110 000 лева, собственост на Златанов, както и 550 000 евро на роднините му, като общата стойност на имуществото е оценена на над 1,3 млн. лв.

По казуса "Осемте джуджета" има още няколко дела, а Петьо Петров е в неизвестност от над година.