Предложението на Йордан Цонев от ДПС бе за промяна, с която да бъдат изплатени депозитите до €100 000 преди да бъде отнет лицензът на банката. Такова е сегашното изискване на закона.

Цонев настоя още за изменения в Закона за гарантиране на влоговете, с които да не важи банковата тайна за лица, заемали държавни длъжности. Става дума за отваряне на банковите досиета на политици, магистрати, кметове и др.

Първоначално депутатът от ДПС се мотивира пред бюджетната комисия с писмото от ЕК, която призовава България да изплати по-бързо гарантираните депозити.

От БСП обаче гласуваха "въздържал се", защото въпросното писмо било "доста обтекаемо" и не бивало да се бърза, без да е проведен анализ.

"Има създаден обществен интерес това да се случи, за съжаление трябваше да се реагира бързо", коментира лаконично финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

По-късно, и по време на извънредното заседание на парламента, за което ГЕРБ осигури кворум, предложението на Цонев не мина.

"Предложението касаеше вложителите с гарантирани суми в КТБ. Целта беше да имат достъп до средствата си преди обявяване на банката в несъстоятелност", коментира по-късно на брифинг Йордан Цонев.

Той уточни, че са предлагали, ако до 60 дни от поставяне на банката под особен надзор, лицензът не бъде отнет, да започне изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете, като се разкрива банковата тайна на публичните личности, а ако вложителят е офшорка - имената на собствениците.

По думите на Цонев казусът с КТБ е много заплетен и криминален и след като от БНБ обявиха, че вероятно срокът за особен надзор ще бъде удължен над три месеца, това поставя под изпитание както вложителите в КТБ, така и целия банков сектор.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан остро коментира:

"Аз питам – кой се страхува от истината за КТБ? Вижда се кой, а кой не се страхува, смятам, също се видя. ДПС няма страхове, сянката на КТБ не тегне върху ДПС. А върху кого тегне, вече го знаете – тези, които с едни или други процедурни хватки отказаха да подкрепят предложението на ДПС, неоспоримо свързани с публичния интерес”.

Многократно сме заявявали, че позицията ни за КТБ трябва да бъде в контекста на решенията и правомощията единствено и само на УС на БНБ, заяви от своя страна председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

"БНБ е отговорният фактор, от който трябва да идват тези инициативи, всичко друго не е решаване, а задълбочаване на проблемите около КТБ", добави той.

Междувременно с гласовете на БСП и ДПС беше приета актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв.

Очаквано, от БСП не подкрепиха актуализирането на държавния бюджет - още в бюджетната комисия, а в залата бе гласувано проектът да не се разглежда изобщо.

Одобрено бе увеличаване с 50 млн. лева на средствата в бюджета за справяне с последствията от наводненията.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?