ГЕРБ спазиха обещанието си и осигуриха кворум. Веднага след началото на извънредното заседание обаче повечето присъстващи депутати от партията напуснаха. Останаха само Цецка Цачева, Менда Стоянова и Десислава Атанасова. "Атака" отново отсъстваха.

От БСП веднага направиха предложение изобщо да не се разглежда актуализация на държавния бюджет, срещу която са твърдо против. „За” гласуваха 78 депутати, „против” – 24, един се въздържа и така бе гласуван само бюджетът на НЗОК.

Още преди това бюджетната комисия одобри с гласоветe на БСП и ДПС, в отсъствието на ГЕРБ, да бъде ревизиран бюджетът на НЗОК с 225 млн. лв. Решението бе гласувано окончателно и в пленарната зала.

За сметка на увеличението на разходите на касата, ще бъдат намалени тези на държавните ведомства. ДПС и ГЕРБ се обявиха срещу това, но от партията на Лютви Местан все пак не бламираха актуализацията.

От ГЕРБ пък заявиха, че тези пари няма да са достатъчни и през октоври ще се наложи нова актуализация.

По време на дебатите Менда Стоянова се обърна към БСП и ДПС:

Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата – първа бомба в ръцете на служебното правителство. Това противоречи на твърденията, че актуализацията на бюджета на касата е достатъчна да облекчи сектора и по никакъв начин не налага корекции в държавния бюджет. Признахте, че през цялото време сте лъгали, че не е необходима актуализация на държавния бюджет”.

Тя попита как ще бъдат намалени разходите на 45 държавни институции, при положение, че това значи да се намалят техните бюджети с 15% и в края на годината да няма пари дори за заплати.

Орязването на бюджетите на ведомства - решение на БСП

Финансовият министър Петър Чобанов се оправда, че това решение е било в резултат на политическа воля, която била гласувана днес в пленарна зала по предложение на депутатите от Коалиция за България, предаде БТА.

Чобанов подчерта, че предложената от правителството актуализация не е включвала техниката, според която допълнителните средства за Касата са за сметка на разходи на ведомства и министерства.
Той предпочел техника за увеличаване на буферите, но тя не е била възприета от депутатите.

Попитан дали министерствата в служебния кабинет ще успеят да си свършат работата след орязване на средствата, Чобанов заяви, че това зависело от конкретните министри.

Не мина
поправката "КТБ"

С гласовете на БСП бе отхвърлено предложението на ДПС да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, които имат депозити в КТБ. Йордан Цонев предложи да отпадне банковата тайна за тези хора - политици, магистрати, кметове.

Прието беше обаче да бъдат отпуснати 50 млн. лева за бедствия и аварии заради наводненията.

Накрая Мая Манолова удари последния звънец и сложи край на работата на 42-то Народно събрание.

Докато в парламента вземаха последните си решения, от прессекретариата на президента съобщиха, че утре той ще обяви състава на служебния кабинет.